Vesti
Svet
BUDUĆI GAZDA AMERIKE On će uskoro postati prvi čovek ikada čije će bogatstvo premašiti STO MILIJARDI DOLARA
20.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
BUDUĆI GAZDA AMERIKE On će uskoro postati prvi čovek ikada čije će bogatstvo premašiti STO MILIJARDI DOLARA
Američki tajkun Džef Bezos, vlasnik "Amazona", gigantske internet trgovine, postaće prvi čovek na svetu čije će bogatstvo premašiti sto milijardi dolara.
Danas, Bezosovo bogatstvo vredi 96,5 milijardi i stotinu miliona dolara, procenjuje "Blumberg".
Dok drugi svetski mediji navode da je Bezos u velikom naletu i da je već među tri Amerikanca čije ukupno bogatstvo teži više od imovine polovine stanovnika SAD (80 miliona).
Vrednost "Amazonovih" akcija na berzama raste - za pet godina je ušestostručena.
Preko "Amazonove" onlajn platforme za kupovinu protekle godine prošla je polovina ukupnog iznosa koji su Amerikanci potrošili u ovom načinu trgovine.
Bezos tako postaje neverovatno moćna osoba u establišmentu SAD, o čijim poslovnim poduhvatima vodeći američki mediji uglavnom pišu retko i, uz obavezne pohvale, izbegavaju pominjanje bilo kakvih nepravilnosti u radu.
Pogotovo nema reči o monopolu ove kompanije i sve čvršćim vezama sa najjačim američkim industrijskim lobijima, o čemu samo retko šapuću poneki manji mediji.
Bezos je uspostavio naročito jaku vezu sa Centralnom obaveštajnom agencijom, sa kojom je 2013. godine sklopljen ugovor vredan 600 miliona dolara.
Za američki vojni budžet za narednu godinu prihvaćeno je da će nabavke preko komercijalnih portala za internet trgovinu vredne 53 milijade dolara ići preko Bezosovog "Amazona".
Sa finansijskom raste i politička i svaka druga moć Džefa Bezosa, kojeg nezavisni analitički portali nazivaju i budućim "gazdom" SAD.