Vesti
Politika
Ljajić: Očekivana presuda Mladiću
22.11.2017. 20:00
Izvor: Beta
Ljajić: Očekivana presuda Mladiću
Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da presuda Ratku Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.
Ljajić je u izjavi agenciji Beta podsetio da su na doživotne kazne pred Haškim tribunalom već osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, a Mladić se i u tim predmetima spominjao kao deo udruženog zločinačkog poduhvata.
"Ovom presudom će porodice žrtava verovatno dobiti delimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra", kazao je Ljajić.
Dodao je da se "nažalost svih ovih godina mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost".
"Sve dok imamo ostrašćenu i u navijačke tabore podeljenu javnost, neće biti ozbiljnijeg suočavanja sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina", ocenio je Ljajić.
Istakao je da "bez obzira na što će u ovom trenutku nacionalne tenzije u regionu verovatno biti povećane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi je imperativ za sve države i narode regiona, i moramo učiniti sve da sprečimo novi talas etničkih netrpeljivosti".