Vesti
Politika
Stanković: Predsednik Albanije nije rekao da Srbija treba da prizna Kosovo
27.11.2017. 20:00
Izvor: Novi Magazin
Stanković: Predsednik Albanije nije rekao da Srbija treba da prizna Kosovo
Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković demantovao je danas navode portala Preševa jon da je predsednik Albanije Ilir Meta tokom posete opštini Medveđa, kazao da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i Metohije.
Komentarišući vest portala na albanskom jeziku, Stanković je za agenciju Beta kazao da Meta ni u jednom trenutku posete opštini Medveđa nije pomenuo Kosovo i odnose Beograda sa Prištinom.
"Neću da komentarišem taj portal na kome je većina vesti, prema oceni samih medija na albanskom jeziku u Srbiji, netačna, ali ono što želim da naglasim jeste da se radi o potpunoj laži", kazao je Stanković.
On je naveo i da je kao domaćin predsednika Albanije, sa Metom obišao Sijarinsku banju i osnovnu školu u selu Tupale u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku.
"Sve vreme sam bio domaćin Iliru Meti, od administrativnog prelaza Mutivode do dolaska u Sijarinsku banju, preko konferencije za novinare do zajedničke šetnje tim mestom. Potom smo učestvovali na zajedničkom ručku sa predstavnicima Srba i Albanaca iz Medveđe, zajedničkom druženju tokom večere a danas smo obišli osnovnu školu u selu Tupale", rekao je Stanković.
Potvrdu Stankovićevih reči agencija Beta dobila je od člana Koordinacionog tela za jug Srbije koji razume albanski jezik i prema čijim navodima, Meta nije pomenuo Kosovo u razgovoru sa novinarima koji su pratili njegovu posetu opštini Medveđa.
"On sa novinarima nije razgovarao izvan pres konferencije, osim što je dao izjavu jednoj albanskoj televiziji za koju je rekao da uglavnom isto što i na konferenciji za novinare. Tom prilikom je samo dodao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić veoma trudi u pravcu poboljšanja odnosa Srba i Albanaca", kazao je sagovornik Bete koji je zahtevao anonimnost jer nije imao saglasnost Koordinacionog tela za razgovor sa novinarima.
Po saznanjima agencije Beta, sedište portala "Preševa jon" je u Švajcarskoj a uređuju ga bivši pripadnici "Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe" (OVPBM). Portal je pre nekoliko meseci objavio "izmišljeni" intervju sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.