Vesti
Politika
Beograd će naredne sedmice biti centar regionalnih okupljanja
30.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
Beograd će naredne sedmice biti centar regionalnih okupljanja
Sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, odlazak u Moskvu kod Vladimira Putina, učešće na više rundi razgovora Beograda i Prištine.
Ovo je ukratko agenda predsednika Alerksandra Vučića za decembar, koji bi mogao da bude i odlučujući mesec kada je reč o odnosima u regionu.

Kako saznaje "Blic", već u ponedeljak u našu prestonicu stižu članovi Predsedništa Bosne i Hercegovine predvođeni predsedavajućim Predsedništva Draganom Čovićem. U delegaciji će biti i Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Vučić i Izetbegović prvi put će se zvanično sresti nakon izjave bošnjačkog člana Predsedništva "da se nada da će BiH priznati Kosovo" koja je izazvala veoma burnu reakciju javnosti i medija u Srbiji.

- Vrlo intenzivno se prethodnih dana i nedelja radilo. I to što Vučića nije bilo mnogo u javnosti ne znači da su odnosi u regionu bili zapostavljeni. Radilo se iza zatvorenih vrata, rešavale su se ključne stvari u vezi sa BiH i Kosovom. Izaslanici su takođe bili angažovani. Predsednik je sve vreme bio na vezi i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Miloradom Dodikom. Već 6. decembra očekuje se da rezultati tih razgovora budu isporučeni - kaže izvor "Blica" blizak Aleksandru Vučiću.
Naš sagovornik kaže da će se razgovarati o najznačajnijim regionalnim pitanjima, infrastrukturnim projektima, evropskoj budućnosti.

Vučić je nedavno izjavio da je komisija iz Srbije počela da radi na predlogu o ustanovljenju ili potpunom razgraničenju između Srbije i BiH. On je rekao "da se nada da ćemo imati te predloge u najkraćem mogućem periodu, da do kraja godine utvrdimo granicu između dve zemlje". Predsednik je istakao da će Srbija pokušati da da konstruktivne predloge, a kako saznajemo, velike su šanse da se ti predlozi sledeće nedelje nađu na stolu.

Dva dana nakon delegacije BiH, na sastanak kvadrilaterale u Beograd dolaze predsednik vlade Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras i Rumunije Mihaj Tudose.

Nakon susreta u Varni, gde je održan prvi sastanak, lideri četiri zemlje u srpskoj prestonici razgovaraće o evropskoj perspektivi Srbije, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji.

- Bugarska preuzima predsedavanje EU i njihova podrška će biti od velikog značaja, naročito kada je reč o prezentaciji zajedničkih projekata za koje su potrebna sredstva EU - kaže izvor "Blica".

Reč je o sastanku koji se smatra ključnim za budućnost regiona, a veliki deo će biti posvećen energetskoj bezbednosti. Želja je da se zajedničkim zalaganjem unapredi saradnja u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, kao ključnim oblastima za privlačenje investicija i ubrzani ekonomski razvoj regiona.

Govoreći o nizu sastanaka sledeće nedelje, predsednik Vučić je za "Blic" rekao da se pred zemljama regiona otvaraju brojne mogućnosti.

- Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi. Želeo bih da u duhu prijateljstva razgovaramo o zajedničkim prioritetima i mogućnostima za unapređenje saradnje, koja će doprineti razvoju naših zemalja i naroda - istakao je Vučić i naglasio da su sastanci važni za političku, vojnu i energetsku bezbednost.

S Prištinom neformalno

Kako saznaje "Blic", tokom decembra se očekuje i nekoliko neformalnih sesija između Beograda i Prištine, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Miler preneo Putinove pozdrave

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Beogradu sa predsednikom UO Gasproma Aleksejem Milerom o realizaciji projekta za snabdevanje Srbije gasom i razvoju srpskog gasnog tržišta.

Miler je preneo Vučiću pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina, uoči posete srpskog predsednika Moskvi.

- Miler je sleteo, došao kod Vučića i odmah se vratio na aerodrom, nije se zadržavao. To je praktično bila priprema za Vučićev odlazak u Moskvu - kaže naš sagovornik.

Na sastanku je konstatovano da je potrošnja gasa u Srbiji za prvih 10 meseci povećana za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je dokaz ubrzanog ekonomskog napretka zemlje.

To nameće potrebu, navodi se u saopštenju, da Srbija radi na daljem razvoju gasno-transportnog sistema, koji će omogućiti sigurnost snabdevanja gasom i zadovoljavanje narastajućih potreba srpskog tržišta.

Miler je izneo spremnost da Gasprom sa srpskom stranom učestvuje u razvoju novih gasno-transportnih sistema, s obzirom na to da će izgradnja deonice gasovoda između Rusije i Turske stvoriti mogućnost za dodatne količine gasa za zemlje regiona, uključujući Srbiju.