Vesti
Svet
Tramp je doneo odluku koja je UZDRMALA SVET
06.12.2017. 20:00
Izvor: Blic
Tramp je doneo odluku koja je UZDRMALA SVET
Američki zvaničnici najavili su da će predsednik SAD Donald Tramp danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela i Stejt departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.
Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanje "istorijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje, prenosi AP.
Oni ukazuju da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, gde se pak nalazi ambasada SAD i ambasade drugih zemalja.
Preseljenje američke ambasade, koje je Tramp obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovođenju insistira, neće se realizovati odmah, napomenuli su isti zvaničnici, koji su tražili da ostanu neimenovani jer nisu ovlašćeni da javno govore na tu temu pre zvaničnog Trampovog saopštenja. Kako prenosi "Gardijan", za to je potrebno minimum tri godine, do kada će američka ambasada najverovatnije ostati u Tel-Avivu.
- Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bele kuće na Bliskom istoku - upozorio je juče palestinski predsednik Mahmud Abas.
Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom.
Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron preneo je američkom predsedniku zabrinutost zbog mogućnosti da bi SAD mogle jednostrano da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopšteno je juče iz Makronovog kabineta.
Čiji je Jerusalim?
Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom međutim, međunarodna zajednica se zalaže da status grada bude određen kroz mirovne pregovore. Palestinci prisvajaju istočni Jerusalim kao glavni grad svoje buduće države, ali je Izrael okupirao istočni deo grada 1967. godine, i kasnije ga prisvojio.
Zbog neslaganja oko Jerusalima, SAD i druge države svoje ambasade stacionirale su u Tel-Avivu.
Hamas poziva na ustanak
Američki konzulat u Jerusalimu upozorio je da će danas možda izbiti demonstracije u starom gradu Jerusalima, i zabranio vladinom osoblju i njihovim porodicama da putuju u taj deo grada.
Stejt department takođe je nedavno upozorio američki diplomatski kor u većinski muslimanskim zemljama, na moguće proteste.
Militantna grupa Hamas, koja je kontrolisala pojas Gaze od 2007. godine do oktobra ove, pozvala je svoje pristalice na novi ustanak ukoliko se nastavi sa Trampovim planom. Hamas je u saopštenju naveo da je "proglašenje Jerusalima glavnim gradom blatantna agresija na sveti grad". Ipak, Stejt department je Hamas proglasio teroristričkom organizacijom.
Na pretnje Hamasa odgovorio je i izraelski ministar odbrane, Avigdor Liberman, koji je rekao da će vojska Izraela znati kako da se obračina sa neželjenim posledicama.
Rodbinske veze
Džared Kušner, zet Donalda Trampa i njegov savetnik za Bliski istok, pregovarao je o mogućem mirovnom planu između Izraelaca i Palestinaca.
- Izrael je prirodniji saveznik danas nego pre 20 godina, zbog Irana i ISIS-a. Ako želimo da stvorimo veću stabilnost u regionu moramo da rešimo ovo pitanje - rekao je Kušner.
Kako je prokomentarisao Aron Dejvid Miler, bivši američki mirovni pregovarač i savetnik za Bliski istok demokratskih i republikanskih predsednika, pristup Trampove administracije je možda da daju Izraelu toliko, da bi morali da počnu da prave ustupke, piše "USAtudej".