Vesti
Svet
TRAMP UZBURKAO DUHOVE
07.12.2017. 19:53
Izvor: Blic
TRAMP UZBURKAO DUHOVE
TRAMP UZBURKAO DUHOVE Sazvana hitna sednica UN zbog Jerusalima, Erdogan preti: Zvaću papu i Putina!
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je odluku predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i izjavio da namerava da o tome razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. - Nastavljam telefonske razgovore zbog Trampove izjave o Jerusalimu, ne samo sa liderima islamskih država već i sa zapadnim državama, kao i sa rimskim papom. Razgovaraću o tome i sa gospodinom Putinom, jer to nije tema koja se tiče samo muslimana, već svih“, rekao je Erdogan govoreći na mitingu pred pristalicama u Ankari uoči leta za Atinu, gde se danas nalazi u zvaničnoj poseti, prenosi turski list "Yenisafak".

On je dodao da će SAD "zgaziti odluku UN o Jerusalimu od 1980. godine koju još niko nije narušio".- Nerazumljivo je šta je Tramp želeo ovom odlukom. On sada ispunjava ulogu miksera koji uzbuđuje čitav region. Jerusalim je sveto mesto za muslimane, hrišćane i Jevreje. Ovakav korak je poseban za ovaj regiona — poput upaljene šibice. Lideri pokreta ne treba da raspiruju konflikt, već uspostave mir. Ako Tramp smatra da je tako jak, i samim tim u pravu, onda greši. "Jak" ne znači "u pravu" - dodao je tirski lider.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarati telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o rešenjima za Bliski istok, u svetlu odluke SAD da prebace ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi TASS.

"Očekujemo razgovor telefonom (Putina) s Erdoganom u toku večeri. Glavna tema je situacija na Bliskom istoku nakon odluke predsednika SAD (Donalda Trampa) da prebaci američku diplomatsku misiju iz Tel Aviva u Jerusalim", rekao je novinarim Peskov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog odluke SAD da premesti sedište ambasade u Jerusalim.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se pravično i trajno rešavanje starog palestinsko-izraelskog sukoba, koji obezbeđuje rešavanje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujuci i osetljivo pitanje Jerusalima, putem direktnih palestinsko-izraelskih razgovorana, mora postići na osnovu međunarodnog prava, i odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN i skupštine UN.

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ćeu bliskoj budućnosti razmatrati rešavanje problema koji je nastao nakon saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela.

- Zbog izjave predsednika SAD o statusu Jerusalima, delegacije Bolivije, Velike Britanije, Egipta, Italije, Senegala, Urugvaja i Francuske zatražile su hitno sazivanje sastanka Saveta do kraja ove nedelje - navodi se u zajedničkom saopštenju osam zemalja, javlja "CBS njuz".
Očekuje se da će izveštaj o situaciji predstaviti generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Osude na Trampov račun

Šef Bele kuće je sinoć obelodanio svoju odluku da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela. On je potpisao dokument o preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Malo je reći da je to izazvalo žestoke reakcije svetskih lidera.
Visoki palestinski zvaničnici osudili su Trampovu odluku i rekli da će ona ojačati ekstremističke pozive na sveti rat.

- Ove procedure pomažu ekstremistima da pokrenu religijski rat koji se nikada ne bi završio, i na koji smo upozoravali - rekao je palestinski predsednik Mahmoud Abas.
Glavni pregovarač Palestine general Sarb Erekt, rekao je da je Tramp uništio svaku šansu za mirovne procese, kao i da je "večaras napravio najveću grešku u svom životu".

EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim, navodeći da bi to moglo da ima reperkusije po mirovnu perspektivu.

- Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države - navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini u saopštenju, prenosi Rojters.

Nemačka ne podržava odluku predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel.
- Nemačka Vlada ne podržava odluku Trampove administracije da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Nemačka Vlada nema takvu poziciju, jer bi status Jerusalima trebalo rešiti kroz soluciju dve države - rekla je u sredu Merkelova, prenosi Rojters.

Ranije je britanska premijerka Tereza Mej rekla da se ne slaže se Trampovom odlukom da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu.
- Ne slažemo se sa odlukom SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.Verujemo da to ne pomaže miru u regionu - saopštio je portparol Mejove, prenosi AP.