Vesti
Svet
Ruska vojska NAPUŠTA SIRIJU!
11.12.2017. 20:00
Izvor: Blic
Ruska vojska NAPUŠTA SIRIJU!
Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je povlačenje vojske Rusije iz Sirije, prenosi "Independent". Lider Rusije odluku je najavio u Hmejmimu, vazduhoplovnoj bazi u sirijskoj provinciji Latakiji, koja je pod kontorlom vlasti Sirije.
- Naređujem ministru odbrane i načelniku generalštaba da pokrenu povlačenje ruskih trupa na mesto njihovog stalnog raspoređivanja - rekao je Putin, i dodao da su Rusija i Sirija za dve godine porazile najratoborniju grupu međunarodnih terorista. Putin je rekao i da, ako teroristi ponovo "promole glave u Siriji", Rusija će ih napasti "kako nikada nisu videli", prneosi RT. On je dodao da će dve ruske baze, u Tartusu i Hmejmimu, i dalje biti operativne.Putin je uz pratnju ministra odbrane Sergeja Šojgua, prvi put došao u Siriju. Kako piše britasnki list, sirijski predsednik sada je uspostavio kontrolu nad većim delom države, uz pomoć ruske avijacije.Vazdušna baza u Latakiji služila je kao jedna od ključnih polaznih tačaka za ruske operacije u Siriji.Rusija u Siriji ratuje od 2015. godine, kada je ušla u sukob na strani predsednika Bašara al Asada.

Kako pišu ruski mediji, nakon kratke posete Siriji ruski predsednik se uputio u Kairo, gde će se sastati sa egipatskim predsednikom Abdel Fatah al Sisijem.