Vesti
Svet
NAJNEOBIČNIJA RATNA PRIČA
12.12.2017. 20:00
Izvor: Blic
NAJNEOBIČNIJA RATNA PRIČA
Umro je Čarls Dženkins, američki vojnik koji je PIJAN DEZERTIRAO u Severnu Koreju Američki vojnik Čarls Dženkins, koji je pre više od pola veka dezertirao u Severnu Koreju i tamo ostao skoro 40 godina umro je u Japanu u 77. godini.
Jedna od najneobičnijih hladnoratovskih drama započela je 1965. kada je Čarls Robert Dženkins, tada 24-godišnji narednik iz Severne Koreje, nestao jedne noći dok je bio u blizini demilitarizovane zone između dve Koreje.

Dženskins je 2.4. izjavio da je prebegao kako bi izbegao dužnost u Južnoj Koreji i izmakao ratu u Vijetnamu.

- Bilo je vreme Božića, bilo je hladno i mračno. Počeo sam da pijem. Nikad nisam popio toliko alkohola - ispričao je u jednom od retkih intervjua.

Popio je, kako je rekao, deset piva, pošao sa nekoliko ljudi u obilazak i rekao im da pričekaju dok proveri put ispred njih. Tada je krenuo prema Severnoj Koreji, stavivši na vrh puške belu majicu.
Rekao je da je planirao da ode u Rusiju i da se preda, i nije očekivao da će ga Pjongjang zadržati.

Dok je bio u Severnoj Koreji učio je vojnike engleskom jeziku i glumio zlog američkog špijuna u propagandnim filmovima koje je finansirala dinastija Kim.

Dženkins je tamo susreo i oženio Hitomi Sogu, Japanku 20 godina mlađu od njega, koju je kao 19-godišnjakinju otela Severna Koreja kako bi im pomogla u obučavanju špijuna.

Soga je bila jedna od učenica na njegovom kursu engleskog,

Strah za ličnu sigurnost i bezbednost porodice koju je osnovao onemogućili su mu da odbije bilo kakav zadatak koji je stavljen pred njega.
- Ne možete da kažete "ne" Severnoj Koreji. Kažete jednu lošu stvar o Kim Il Sungu i iskopali ste sebi grob, nema vas, nestajete - rekao je on.

Sogi je dopušteno da se vrati u Japan 2002. nakon sastanka japanskog premijera i tadašnjeg severnokorejskog lidera Kim Džong Ila, oca Kim Džong Una, piše "Gardijan".

Dženkins se konačno susreo s njom i dve ćerke, Mikom i Brindom 2004. u Indoneziji.

Iako mu je Severna Koreja dopustila samo privremeni odlazak, Dženkins je s porodicom odleteo u Japan nakon što je dobio garanciju da neće biti uhapšen pri odlasku. Tamo je odmah hospitalizovan zbog komplikacija nakon operacije koju je imao u Severnoj Koreji.

Nakon što se Japan založio da SAD budu blage u kažnjavanju dezerterstva, Dženkins je priznao krivicu i dobio 30 dana zatvora i nečasni otpust iz vojske. On i njegova porodica u Japanu su stekli status svojevrsnih zvezda, a Dženkins je pre smrti napisao i knjigu o svom iskustvu u Severnoj Koreji.