Vesti
Svet
Američki stručnjaci: NA SPISKU I BALKAN
13.12.2017. 20:00
Izvor: Blic
Američki stručnjaci: NA SPISKU I BALKAN
Američki stručnjaci za spoljnu politiku procenili su verovatnoću izbijanja i efekte 30 potencijalnih kriza i konflikta koji mogu da se dese sledeće godine.
Njihove procene su objavljene u godišnjem izveštaju "Preventivni prioriteti" Saveta za međunarodne odnose. Stručnjaci su identifikovali potencijalne opasnosti i njihovu važnost za Sjedinjene Američke Države, a podeljene su u tri kategorije.

Osam opasnosti prvog nivoa U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza:

- Vojni sukob koji bi uključivao SAD, Severnu Koreju i njene susede

Opasnost od nuklearnog rata raste iz dana u dan, upozoravaju analitičari. Predsednici SAD i Severene Koreje Donald Tramp i Kim Džong Un su veoma nepredvidljivi i sve više provciraju jedan drugog.

- Oružani sukob Irana i SAD ili nekog od američkih saveznika zbog iranskog mešanja u regionalne konflikte i podrške militantnim grupama kao što su jemenski Huti i libanski Hezbolah

Američki predsednik je više puta rekao kako želi da SAD izađu iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i dve zemlje su od tada pogoršale odnose.

- Sajbernapad na važnu infrastrukturu i mreže u SAD
Hakeri su ove godine izvršili neke od najvećih napada u istoriji krađom podataka miliona ljudi i rušenjem sajtova raznih kompanija.

- Nameran ili nenameran vojni obračun između Rusije i članica NATO

Analitičari upozoravaju na ponašanje Rusije u Istočnoj Evropi, naročito nakon anektiranja Krima i krize na istoku Ukrajine.

- Oružani sukob u Južnom Kineskom moru

Kina, Filipini, Malezija, Tajvan, Vijetnam i Bruneji se već godinama spore oko pojedinih ostrvaca važnog strateškog značaja.

- Veliki teroristički napad na SAD ili nekog njenog saveznika
Islamisti ne prestaju sa pretnjama napadima, a opasnost preti i od "domaćih terorista".

- Nova eskalacija sukoba u Siriji

Građanski rat u Siriji i dalje traje, a postoji opasnost od novih sukoba režimskih i pobunjeničkih snaga ali i povećanih tenzija između spoljnih učesnika - SAD, Rusije, Irana,...

- Novi sukobi i nestabilnost u Avganistanu
Talibani predstavljaju stalnu pretnju i vrše napade u zemlji, a postoji i opasnost od pada vlade.

- Sa rizikom od rasta oružanih sukoba u svetu, Sjedinjene Države moraju da naprave pametne odluke o tome gde će fokusirati pažnju i resurse kako bi se izbegli potencijalno skupi vojni angažmani. Naš godišnji pregled preventivnih prioriteta je osmišljen tako da pomogne američkim vlastima da urade upravo to - rekao je Pol B. Stares direktor Centra za preventivnu akciju i autor nove knjige "Preventivni angažman: kako Amerika može izbeći rat, ostati snažna i održati mir".