Vesti
Svet
Paralisana Grčka: Pobuna zbog Ciprasovih mera
14.12.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Paralisana Grčka: Pobuna zbog Ciprasovih mera
Grčku potresa talas štrajkova i protesta protiv oštrih mera štednje koje je odobrio premijer Aleksis Cipras.
U mirnoj koloni koja je oko podneva krenula prema zgradi atinskog parlamenta, gde poslanici raspravljaju o budžetu za 2018, okupilo se 10.000 radnika, penzionera i studenata, prenose mediji.
Moto štrajka "Siromaštvo, porezi, nezaposlenost - prešli ste svaku meru", a poruka je upućena članovima Ciprasovovog kabineta.
Efekat štrajka je najvidljiviji u medijima, nema vesti, a u štrajku su javne službe, nema javnog transporta, uključujući i trajekte prema grčkim ostrvima.
Tokom štrajka prizemljeni su brojni letovi na domaćim vazdušnim linijama.
Škole su zatvorene, štrajkuju i lekari, koji primaju samo hitne slučajeve. Štrajk su organizovala dva najveća grčka sindikata, Sindikat privatnog sektora i Sindikat javnog sektora.
Oba sindikata od 2010., kada je EU donio paket mera za pomoć Grčkoj pri izlasku iz krize, organizovala su više štrajkova, ali poslednjih godina odziv stanovnika bio je loš zbog rezigniranosti, inercije, zamora merama štednje i izborima, održano je pet izbora u devet godina.
Grčka je nedavno prihvatila nov paket mera štednje u okviru sporazuma iz 2010.
Članovi parlamenta koji o budžetu za 2018. razgovaraju dok traju pregovori, izglasali su njegov nacrt, a glasanje o budžetu održaće se iduće sedmice.
Oko 10. 000 građana okupljenih spred parlamentom uzvikivalo je: "Uzmite svoje mere štednje i gonite se!", "Stidite se!" i "Dosta nam je vaših laži!".