Vesti
Svet
Ruski brodovi ušli u Lamanš, Britanci poludeli
26.12.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Ruski brodovi ušli u Lamanš, Britanci poludeli
Britanski brodovi pratili su ruske koji su prolazili blizu teritorije Velike Britanije tokom Božića, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.
Britansko Ministarstvo je dodalo da je aktivnost ruske Ratne mornarice porasla za vreme praznika, prenosi Rojters.
Fregata HMS Sent Albans krenula je 23. decembra u pratnju ruskog ratnog broda Admiral Gorškov dok je on plovio Severnim Morem.
Kako agencija prenosi, britanska Kraljevska ratna mornarica pratila je ruski brod tokom Božića, a vratiće se u luku Portsmut kasnije u toku dana.
Ministar odbrane Velike Britanije Gavin Vilijamson poručio je u saopštenju nakon ovog incidenta da neće "oklevati u odbrani naših voda ili tolerisati bilo kakav oblik agresije".
Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je još jedan brod HMS Tajn pozvan da prati ruski brod za prikupljanje obaveštajnih podataka kroz Severno more i Lamanš na Božić, a da je helikopter zatim poslat da prati druga dva ruska broda.
Incident je usledio nakon posete ministra spoljnih poslova Velike Britanije Borisa Džonsona Rusiji.
Tom prilikom, ministri spoljnih poslova Rusije i Velike Britanije izrazili su želju da sarađuju kada je to u skladu s nacionalnim interesima, ali su imali verbalni sukob tokom konferencije za novinare na opasku Džonsona da se Rusija "nije uspešno" mešala u referendum o Bregzitu.
Njegov ruski kolega Sergej Lavrov rekao je da ne postoji dokaz koji potvrđuje tu tvrdnju.
Kako navodi britanska agencija, dok Džonson navodi da želi da normalizuje odnose sa Rusijom, zvanična Moskva krivi London za loše stanje u odnosima između te dve države.