Vesti
Svet
Merkelovoj se "klima" fotelja
27.12.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Merkelovoj se "klima" fotelja
Skoro polovina Nemaca ne želi da nemačka kancelarka Angela Merkel bude na toj poziciji još četiri godine, pokazalo je istraživanje koje je danas objavio portal Politiko.
Anketa koju su sproveli institut JuGov (YouGov) i agencija Dpa pokazala je da bi 47 odsto ispitanika volelo da Merkelova napusti funkciju nemačkog kancelara pre nego što završi četvrti mandat, odnosno do 2021. godine.
Angela Merkel uživa podršku 36 odsto ispitanika koji smatraju da ona treba da ostane kancelarka pun četvorogodišnji mandat.
Rezultati ankete pokazali su da je Merkel izgubila podršku proteklih meseci dok je ulagala napore da formira novu vladu posle izbora, navodi Politiko.
Parlamentarne izbore u Nemačkoj održane 24. septembra obeležili su prvi ulazak ekstremne desnice u Bundestag posle Drugog svetskog rata i loši rezultati demohrišćana kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata Martina Šulca.
Pirova pobeda Angele Merkel, povratak nacizma?
Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) dogovorile su se 20. decembra da načelni dogovor o novoj vladi postignu do 12. januara 2018. godine.
Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU).
Socijaldemokrate su posle lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne "velike koalicije", ali su tu odluku nevoljno promenile posle neuspelih pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.