Vesti
Sport
Zoran Tošić: Partizan je moj klub, obožavam ga!
03.01.2018. 20:00
Izvor: Mondo
Zoran Tošić: Partizan je moj klub, obožavam ga!
Fudbaler Partizana pričao nam je o povratku među crno-bele, o sedam predivnih godina u Rusiji, Radničkom iz Zrenjanina, reprezentaciji...
Prvi dan jula, malo austrijsko mesto Vildon.
Partizan je u poodmakloj fazi letnjih priprema i treba da odigra kontrolni meč protiv moskovskog CSKA. Šef stručnog štaba Miroslav Đukić, čini se u tom trenutku, uigrava kostur ekipe za kvalifikacije za Ligu šampiona.
S druge strane moćni "armejci", a u dresu moskvskog kluba nekadašnji as Partizana, Mančester junajteda, Kelna - Zoran Tošić.
CSKA vodi 3:0 i na terenu otkriva šta je kritično u igri crno-belih. Škripi i na sredini.
"Bambi, vrati se u Partizan", dobacuje neko s tribine gde su smešteni navijači Partizana. Smeh se prolama malim stadionom, dok Tošić pažljivo krije osmeh.

Ne, nije taj osmeh ništa skrivao u tom trenutku. Zvučalo je, a i bilo nerealno da se nešto slično dogodi do kraja prelaznog roka. Tošić je tek napunio 30, u sjajnim je igračim godinama, dobar je i ako ga ne zadrži CSKA sigurno će, ako ne na zapadu, pronaći unosnu ponudu za nastavak karijere na bogatom istoku.
Bilo je to sasvim logično razmišljanje.
Ali, dogodilo se!
Šala, pa sve glasnija šuškanja i onda "bomba" u Humskoj. Operativci Partizana - direktori Ivica Iliev i Miloš Vazura, uz pomoć trenera Đukića, 6. avgusta dovode Tošića na potpis. Opet je u Partizanu, posle osam godina...
"Kada vratim film ne mogu da se setim nekih posebnih detalja kako smo se dogovorili. Bio sam iznenađen kad sam se vratio na koliko visokom nivou je klub. Vidi se želja da Partizan svakim danom bude sve bolji i to ide dobro", počeo je Tošić.
"Sada sam svestan težine grba, želim da osvajam trofeje s Partizanom. Ne mogu da poredim 2007. i sada, Partizan je na boljem nivou, jedino su rezultati u ligi poražavajući. Verujem da će na proleće biti bolje", veruje krilni napadač crno-belih.
Od kada se vratio iz Rusije nijednog trenutka se nije pokajao.
"Bio sam svestan da dolazim u srpski fudbal koji nije na nivou kao u Rusiji ili u zapadnoj Evropi, ali se nisam pokajao. Srbija je moja zemlja, Partizan je moj klub. Obožavam da igram za njega. Gde god da me pošaljete da igram, na koji god teren, učiniću to maksimalno. Znamo svi da nije lepo igrati na terenu kao što je u Kruševcu, da je mnogo lepše svaku utakmicu igrati na JNA, ali to nije moguće", rekao je Tošić.

Fudbaler Partizana razočaran je što na stadionima nema više publike i kvalitetom terena.

"Na to možemo da utičemo i očekivao sam veći nivo po pitanju terena i publike. Nadam se da će to biti bolje, da će više atraktivnih i kvalitetnijih igrača dolaziti u Srbiju, da će prvenstvo biti jače. Međutim, siguran sam da i u našoj ligi postoje igrači i ekipe koji imaju kvalitet i koji zaslužuju više publike."
Tošić pored obaveza na terenu u dresu Partizana ima i dodatnih kao predsednik Radničkog iz Zrenjanina. Trenutno nema dovoljno vremena da se posveti upravljanju kluba.
"Predsednik sam Radničkog iz Zrenjanina. Moj brat je alfa i omega svega toga, a u klubu su još tri prijatelja. Imamo sve od akademije do prvog tima. Idemo korak po korak, pa ćemo videti. Kad završim karijeru imaću više vremena da se posvetim tim nekim stvarima. Da deci kasnije i prvom timu obezbedim normalne uslove, koje nismo imali recimo Matić i ja. Želim da promenim to koliko je u mojoj mogućnosti. Moje je da im obezbedim normalne uslove, a posle je sve na njima."
Plan je da se kroz Radnički afirmišu deca iz Zrenjanina.
"Postao sam predsednik pre nekoliko meseci i ne želim da nešto mnogo obećavam. Igrački kadar je ceo iz Zrenjanina, plan je da guramo našu decu, trenutno smo sedmi u ligi. Imamo sigurno ambicije da idemo dalje."
Ali ne planira uskoro da završi karijeru...
"Nisam se još opredelio čime ću da se bavim posle igračke karijere, polako se pronalazim za put kojim ću ići posle. Zato sam se sad i opredelio za Radnički. Nadam se da je još mnogo godina igračke karijere predamnom."
Tošićev cilj je da sa "orlovima" u junu otputuje u Rusiji i zaigra na Svetskom prvenstvu.
"Radujem se Svetskom prvenstvu, radujem se zemlji u kojoj sam proveo mnogo lepih godina. Trudiću se da budem zdrav i spreman, da pomognem koliko mogu."
Bio je nezadovoljan kada je Srbija izvukla Brazil, ali sada razmišlja pozitivno.
"Brazil mi je upao u oči, pa sam bio nezadovoljan. Švajcarska i Kostarika su protivnici s kojima možemo ravnopravno da se nosimo, nisu to reprezentacije koje su iz kategorije onih za koje se kaže da nemaš šanse. Možemo da igramo sa njima i videćemo gde smo u odnosu na njih."
Moskvu u CSKA smatra drugom kućom. U dresu "armejaca" proveo je predivnih sedam godina i sa puno uspeha branio je boje trofejnog kluba.
"Od samog početka sam imao fenomenalan prijem od strane prijatelja koji su me toplo dočekali. Tu su bili Krasić i Rahimić upoznali me sa gradom i klubom. Bio je tu jedan restoran 'Botik Petra' koji je bio naša baza, kasnije su došli Teodosić i Marko Lomić. Tako reći mala Srbija usred Moskve. Osećao sam se kao kod kuće, imali smo naše specijalitete, pa mi nije nedostajala naša hrana, gledali smo sport, družili se..."
Ni Beograd nije bio daleko...
"Letovi za Beograd su non-stop. Krasić mi je odmah rekao da je odličan grad, u šta sam se i sam brzo uverio. Osećao sam se predivno, CSKA mi je dao petogodišnji ugovor, dobre uslove. To je klub koji jako poštuje svoje igrače. Sve najlepše mogu da kažem o periodu koji sam proveo tamo. Iskreno, bilo mu je žao što nisam još ostao, ali Moskva i CSKA će uvek biti u mom u srcu."
Tošić se dobro seća perioda kada je iz Partizana prešao u Mančester junajted, kojim je u to vreme upravljao legendarni ser Aleks Ferguson.
"Sezona u Partizanu bila je fenomenalna i shodno tome pojavila se varijanta na pređem u Mančester. Naravno da sam ponudu prihvatio oberučke. Junajted je tada bio nešto što su danas Barselona ili PSŽ. Naučio sam fenomenalnu školu i uz rad sa takvim zvezdama sam mnogo napredovao. Ronaldo, Nani, Gigs, Đi Sun Park, posle je došao Valensija, pa Velbek. Bio sam mlad i neiskusan, žao mi je što nisam posle Kelna pokušao da se probijem u Mančesteru."
S pojedinim fudbalerima Mančestera zadržao je kontakt.
"Ali, kako vreme prolazi udaljavamo se. Bio sam dosta u kontaktu sa Nanijem, sa Nemanjom Vidićem na vezi. Okrećeš se porodicama, najbližima."
Tošić je za prvih pet meseci pokazao koliko znači za igru Partizana, a da nije bilo povreda sigurno bi još više pomogoa crno-belima.
Sada će s "valjkom" posle mnogo godina ponovo na pripreme...
"Zimske pripreme su, kao i u Rusiji, glavne - to je potpora za celu godinu. Nadam se da ćemo završiti dobar posao, da se spremimo za borbu za trofeje i da nastavak sezone dočekamo bez povreda i sličnih stvari koje mogu da nas izbace iz koloseka", poručio je Zoran Tošić.