Vesti
Svet
U ovoj zemlji počele su konfiskacije CRNIH AUTOMOBILA jer njen ekscentrični predsednik veruje da samo BELA BOJA DONOSI SREĆU
11.01.2018. 20:00
Izvor: Blic
U ovoj zemlji počele su konfiskacije CRNIH AUTOMOBILA jer njen ekscentrični predsednik veruje da samo BELA BOJA DONOSI SREĆU
Vlasti glavnog grada Turmenistana počele su da konfiskuju automobile crne boje, jer predsednik te zemlje smatra da automobili te boje donose nesreću. To je jedna u nizu kontroverznih odluka Gurbangulija Berdimuhamedova.
Berdimuhamedov je na poziciji predsednika nasledio Saparmurata Nijazova, u svetu poznatog samo kao Nijazov. Nijazov je verovatno bio najekscentričniji lider neke zemlje u novijoj istoriji, a Berdimuhamedov je na dobrom putu da ga sustigne.
On naime misli da beli automobili donose sreću. Stoga je odlučio da će iz glavnog grada biti uklonjeni svi crni automobili.

Poslednjih nedelja gradske vlasti Ašhabada bez upozorenja konfiskuju crne automobile, posebno one čiji vlasnici nisu na vreme dobili dozvolu za farbanje automobila.
Najviše razloga za zadovoljstvo imaju upravo autolakireri. Cena lakiranja automobila je za samo nekoliko dana skočila sa 7.000 na 11.000 manata, što je gotovo jednako prosečnoj godišnjoj plati. Podsećanja radi, Berdimuhamedov je predsednik Turkmenistana od 2006. godine, a bitku s crnim automobilima vodi od 2015. godine, kada je zabranio uvoz crnih vozila.
Odličan start, ali još uvek bezazlen u odnosu na njegovog prethodnika Nijazova, koji se proglasio ocem svih Turkmena, mesece u godini preimenovao je po članovima porodice, a na centralni gradski trg postavio je pokretnu skulpturu samog sebe izrađenu od zlata koja se okreće i prati putanju Sunca.