Vesti
Svet
Japanski premijer ODBIO da sastanak s dobitnicom Nobelove nagrade za mir
15.01.2018. 20:00
Izvor: Blic
Japanski premijer ODBIO da sastanak s dobitnicom Nobelove nagrade za mir
Japanski premijer Šinzo Abe odbio je da se sastane sa čelnicom Međunarodne kampanje za zabranu atomskog oružja (ICAN), koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 2017. godine, uprkos ponovljenim zahtevima, saopštila je organizacija u ponedeljak.
Izvršna direktorka ICAN-a Beatris Fihn, koja je doputovala u Japan u petak, nije uspela da se sastane sa premijerom iako organizacija traži od Tokija da organizuje sastanak od kraja prosinca, izvestila je japanska nevladino udružene "Peace Boat".
Portparol japanske vlade Jošihide Suga rekao je na preskonferenciji da premijer nije mogao da primi čelnicu ICAN-a zbog svog isplaniranog rasporeda. "Ništa više i ništa manje", naglasio je on. Abe je u petak otputovao na evropsku turneju.
"Vašoj vladi ne smeta ponavljanje zla koje je učinjeno Nagasakiju i Hirošimi?"
Tokom poseta Nagasakiju, jednom od dva grada koje su bombardovale Sjedinjene Države, Fihn je u subotu kritikovala Japan zbog toga što se nije pridružio Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, koji su usvojile 122 članice UN-a u julu.
- Japanska vlada trebalo bi bolje da zna od bilo koje druge zemlje kakve su posledice nuklearnog oružja, ali uprkos tome, Tokiju se sviđa da živi pod američkom nuklearnom zaštitom i nije se pridružio Sporazumu za zabranu nuklearnog oružja - rekla je Fihn.
- Vašoj vladi ne smeta ponavljanje zla koje je učinjeno Nagasakiju i Hirošimi u drugim gradovima? - upitala je.