Vesti
Svet
"Akcija – dok se ne stvore uslovi za povratak izbeglica"
23.01.2018. 20:00
Izvor: B92
"Akcija – dok se ne stvore uslovi za povratak izbeglica"
Turske vojne operacije u Siriji okončaće se nakon što se stvore uslovi za bezbedan povratak 3,5 miliona sirijskih izbeglica iz Turske u Siriju.
To je saopštio portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
Portparol je izdao saopštenje nakon bezbednosnog samita u Ankari, kojim je predsedavao Erdogan, a dodao je da je humanitarni rad započeo u enklavi Afrin u Siriji, gde Turska ovih dana sprovodi ofanzivu protiv kurdskih "Jedinica za zaštitu naroda" (YPG).
Turske oružane snage zauzele su ranije 11 položaja sirijskih Kurda u provinciji Afrin i uspostavile bazu za nastavak operacije "Maslinova graničica", javljaju turski mediji.
Turska vojska, zajedno sa pripadnicima opozicione "Slobodne vojske Sirije", u nedelju je zauzela ukupno 11 sela i uzvišenja i prodrla u provinciju u Afrin sa njene severne, severozapadne i zapadne strane.
Ulazak turske vojske u Afrin usledio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage YPG, koje imaju podršku SAD.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da će turske snage brzo završiti operaciju u Afrinu, istakavši da je Turska rešena da tu oblast očisti od YPG, koju Ankara smatra terorističkom grupom.
Turski premijer Binali Jildirim je ranije izjavio da Turska namerava da stvori "bezbednosnu zonu" od 30 kilometara duž granice sa Sirijom u provinciji Afrin i da "Slobodnoj sirijskoj armiji", koju podržava Ankara, tamo obezbedi kontrolu nad 10.000 kvadratnih kilometara teritorije.