Vesti
Svet
FOTOGRAFIJA KOJA JE UZBURKALA SVET Da li je Kina zaista uspela da razvije oružje iz NAUČNE FANTASTIKE?
05.02.2018. 20:00
Izvor: Blic
FOTOGRAFIJA KOJA JE UZBURKALA SVET Da li je Kina zaista uspela da razvije oružje iz NAUČNE FANTASTIKE?
Elektromagnetski šinski top, oružje je često viđeno u naučnoj fantastici, ali njegova primena sve je bliža i u stvarnosti. Funkcionalni prototipovi postoje već godinama u razvojnom programu američke mornarice.
Ali čini se da je Kina sad pretekla SAD, gde se pak razmatra ukidanje celog programa. Pre nekoliko dana pojavile su se fotografije desantnog broda klase "Yuting" s neobičnim topom postavljenim na pramcu, na mestu koje inače zauzima dvostruki 57mm top, piše "Jutarnji list".
Zbog veličine kupole, znatno veće od onih koje se koriste na 130mm topovima koje preferira kineska mornarica, ali i neuobičajeno kratke i široke cevi, moguće je da se zaista radi o prototipu šinskog topa, jer bi balističke performanse klasičnog topa bile izuzetno loše. Ako je to tačno, Kina je postala prva država koja je šinski top instalirala na brod.
Šinski topovi omogućuju ogromne izlazne brzine granata, brže od zvuka, preko 7,000 km/h, što im daje izuzetnu kinetičku energiju i povećava domet na preko 150 km, do nivoa manjih krstarećih raketa.
Daleko su i ekonomičniji jer pojedinačna granata košta samo delić cene krstareće rakete.
Međutim šinski topovi mnogo troše struje, budući da se za ispaljenje koristi električna energija, a ne hemijska kao kod konvencionalnih topova. Većina postojećih brodova ne može je isporučiti dovoljno, pa tako ni najnoviji kineski raketni razarači Tipa 055, koji idu na pogon gasnih turbina, a ne integrisanim električnim pogonom kao američki razarači klase "Zumwalt", kod kojih su električne potrebe budućeg elektromagnetskog i energetskog oružja bile faktor odabira te vrste pogona.
Stoga je malo verovatno da će u narednih nekoliko godina šinski topovi ući u kinesku službu: trebaće im klasa brodova s odgovarajućim pogonom, ali za očekivati je da će neka buduća verzija Tipa 055 biti tako opremljena. Kina modernizuje i razvija pojedinu klasu brodova u skladu s razvojem tehnologije, za što su dobar primer serije razarača Tipa 052.