Vesti
Politika
Vulin: Pitanje KiM ne sme se prepustiti EU birokratama
06.02.2018. 20:00
Izvor: B92
Vulin: Pitanje KiM ne sme se prepustiti EU birokratama
Rešavanje nacionalnog pitanja ne sme se prepustiti evropskim birokratama, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom preporuka u Strategiji proširenja EU.
Reč je o preporukama da bi Srbija trebalo da postigne pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom i Metohijom.
Komentarišući preporuke iznete u Strategiji proširenja EU - da bi Srbija i Kosovo trebalo da dođu do pravno-obavezujućeg sporazuma - Vulin ukazuje na "koliziji u tesktu" Strategije, u dva stava:
"Ako treba da postignemo pravno-obavezujući sporazum sa nekim koga oni ne pominju i ne vide ga kao državu, onda teško da to može biti naša obaveza", kaže Vulin.
Dodaje da ništa što ćemo uraditi na prostoru Kosova i Metohije neće biti uzrokovano našim putem ka Evropskoj uniji i sve što radimo na prostoru Kosova i Metohije radimo zato što mislimo da je to dobro za srpski narod, a ne zato što mislimo da bi se to svidelo evropskoj birokratiji.
"Rešavanje srpskog nacionalnog pitanja nećemo prepustiti evropskim birokratama", kaže Vulin.
On je dodao i da je činjenica da postoji određeni zamor unutar Evropske unije od proširenja.
"Činjenica je da nam brojne reforme odgovaraju i od naše zemlje čine mnogo bolje mesto za život. Sve to moramo priznati i ići u tom pravcu, ali kad su u pitanju bitni elementi našeg nacionalnonog bića, rešavanja našeg nacionalnog pitanja, o tome ćemo ipak mi odlučivati uz razumevanje pritisaka, ali odbijanje pritisaka", zaključio je Vulin.