Vesti
Svet
Tramp smenio državnog sekretara Tilersona
13.03.2018. 20:00
Izvor:
Tramp smenio državnog sekretara Tilersona
Predsednik Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona i odlučio da novi sekretar bude direktor CIA-e Majk Pompeo. Na čelu Centralne obaveštajne organizacije Pompea će zameniti Đina Haspel, njegova zamenica.
"Hvala Reksu Tilersonu na službi! Đina Haspel će postati novi direktor CIA- e i prva žena na tom položaju. Čestitke svima!", saopštio je Tramp na Tviteru.
Tramp je novinarima u utorak ujutru izjavio da su on i Tilerson "dugo razgovarali o tome" i da se "dobro slažu" ali da imaju različiti način razmišljanja.
Na primer, predsednik je naveo da se nisu slagali u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. “Ja mislim da je taj sporazum očajan, on, verujem, misli da je okej. Ja želim ili da se povučem iz njega ili uradim nešto a on ima malo drugačije mišljenje tako da nismo imali iste stavove."
Nasuprot tome, Tramp je naveo da su on i Pompeo sličniji. "Sa Majkom Pompeom, imamo veoma sličan proces razmišljanja, mislim da će sve ići veoma dobro", rekao je predsednik dodajući: "Majk Pompeo će biti sjajan državni sekretar, imam puno poverenje u njega."
Tramp je takođe istakao da nije mnogo razgovarao sa Tilersonom o svojoj odluci da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. "Doneo sam tu odluku sam, Reks, kao što znate, nije bio u zemlji. Doneo sam odluku o Severnoj Koreji konsultujući se sa mnogim ljudima ali sam sam doneo tu odluku."
“Predsednik je želeo da bude siguran da će novi tim biti spreman za rad uoči predstojećih razgovora sa Severnom Korejom i za vreme različitih trgovinskih pregovora koji su u toku", izjavio je visoki zvaničnik Bele kuće komentarišući trenutak objavljivanja vesti o Tilersonovoj smeni.
Predsednik Tramp saopštio je prošle nedelje da je pristao da se lično sastane sa severnokorejskim predsednikom Kim Džong Unom. Detalji još nisu razrađeni.