Vesti
Svet
EU i Britanija postigle dogovor o tranzicionom periodu
19.03.2018. 20:00
Izvor: B92
EU i Britanija postigle dogovor o tranzicionom periodu
Brisel -- Velika Britanija i EU dogovorili su se o velikom delu sporazuma koji bi trebalo da dovede do izlaska Britanije iz Unije, piše BBC.
Glavni pregovarači EU i Britanije za Bregzit, Mišel Barnije i Dejvid Dejvis, ostvarili su napredak po pitanju perioda tranzicije, a tu objavu nazvali su “odlučujućim korakom“.
Tranzicioni period trebalo bi da traje od 29. marta 2019. do decembra 2020. i trebalo bi da olakša put ka budućem odnosu EU i Britanije.
Pregovori između dve strane koji su u toku odnose se na uslove perioda tranzicije posle Bregzita, odnosno zvaničnog izlaska Britanije iz EU u martu iduće godine.
Taj period traži London da bi se izbegle posledice naglog prekida dok se ne sklope trgovinski sporazumi između Britanije i EU.
Dogovor o tom pitanju biće uključen u Ugovor o povlačenju Britanije iz EU koji treba da, između ostalog, reguliše tri ključna pitanja - sudbinu evropskih državljana u Britaniji i britanskih u EU, cenu razdvajanja i budućnost granice između britanske pokrajine Severna Irska i Republike Irske posle Bregzita.
"Izgleda da je ostvaren dobar napredak, ali čekamo da vidimo šta će Barnije i Dejvis reći", rekao je danas za Frans pres jedan neimenovani evropski izvor blizak pregovorima.
Drugi izvor je potvrdio da "stvari izgleda teku dobro".
Vođe evropske dvadesetsedmorice treba u petak da usvoje na samitu u Briselu svoj stav o pregovorima o budućim trgovinskim odnosima između dve strane.
"Pregovori o Bregzitu napreduju", rekao je irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej preko svog Tviter naloga.
On je dodao da napredak o irskom pitanju ostaje važan prioritet za obe pregovaračke strane, i potvrdio čvrstu solidarnost Irske sa njenim partnerima u EU.
Pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske oblasti Severna Irska postalo je poslednjih nedelja najveći kamen spoticanja u pregovorima.
EU je krajem februara predstavila tekst od 120 strana u kome se pravnim jezikom formulišu kompromisi koje su postigle u decembru dve strane o tri glavna pitanja razlaza.
Međutim britanska premijerka Tereza Mej je žustro kritikovala taj tekst i rekla da nikad neće prihvatiti predlog oko granice između Irske i Severne Irske, kojim se, po njoj, preti integritetu zemlje.
EU je predložila da se izbegne tvrda granica između Severne Irske i Irske u slučaju da nikakvo drugo zadovoljavajuće rešenje ne stigne iz Velike Britanije.