Vesti
Svet
SVETSKO EKONOMSKO ČUDO Do juče su bili siromašna i gladna država dok nisi otkrili DVA PROIZVODA
23.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
SVETSKO EKONOMSKO ČUDO Do juče su bili siromašna i gladna država dok nisi otkrili DVA PROIZVODA
Zapadnoafrička država Gana bila je u krizi od osamdesetih godina prošlog veka, obogaljena glađu koja je usledila posle niza vojnih pučeva. Ali od 1992. godine sprovodi mirne izbore i njena budućnost sada izgleda svetlije nego pre deset godina. Tome je značajno doprinelo i otkriće velikih zaliha nafte.
Sa trenutnim skokom cena nafte i ubrzanim širenjem proizvodnje nafte u zemlji, Gana bi uskoro mogla da dostigne nešto čemu se niko nije nadao. Najverovatnije će postati jedna od svetskih ekonomija koja se ove godine najbrže razvija, mišljenje je Svetske banke, Banke afričkog razvoja, MMF-a i Brukings institucije.
Projektovani rast u 2018. godini kreće se između 8,3 i 8,9 odsto i Gana bi mogla da nadmaši Indiju sa njenim jakim tehnološkim sektorom i Etiopiju koja je poslednjih deset godina bila jedna od afričkih ekonomija koje se najbrže razvijaju zahvaljujući poljiprivredi i izvozu kafe. U januaru, berza Gane zabeležila je najvišu stopu rasta od 19 odsto, navodi "Blumberg".
Kakao je jedan od prirodnih resursa Gane i njegovi proizvođači samo doprinose naftnom bumu. Edmund Poku, direktor "Niče kakao" kaže da njegova fabrika u Temi, industrijskom predgrađu glavnog grada Akre, ima ugovore da proda sav prah, puter i table čokolade koje planira da proizvede u 2018. godini.
- Ovo je prva godina da smo to uspeli - rekao je Poku, vlasnik fabrike u kojoj tehničri sede iza niza kompjutera i mašina koje prže, melju, kuvaju, presuju i mešaju stotine kilograma kakaa svaki dan.
Njegova fabrika je otelotvorenje cljeva ekonomista i tehnokrata širom Afrike, odnosno lokalni biznis koji nudi stotine dobro plaćenih poslova i koristi vrhunsku tehnologiju. Poku je udvostručio kapital svoje fabrike u poslednje dve godine i namerava da unajmi još 100 radnika ove godine.
Ali ekonomisti i drugi stručnjaci upozoravaju Ganu da izbegne takozvano prokletstvo resursa koje muči druge zemlje koje se previše oslanjaju na eksploataciju nafte i minerala, piše "Njujork tajms".
Predsednik Nana Akufo-Ado izabran je krajem 2016. na talasu nezadovoljstva stanjem ekonomije i obećao je da će poslušati taj savet i prihode od nafte preusmeriti u obrazovanje, poljoprivredu i proizvodnju kako bi ekonomiju učinio raznovrsnijom. Kritičari kažu da se program otvaranja novih fabrika namenjenih različitim industrijama u svakom od 216 okruga Gane presporo kreće. Rast finansija i zdravstvene zaštite zastaje delom što su vladine investicije bile ograničene poslednjih godina posle višegodišnjeg trošenja.
Posle incijalnog naftnog buma 2011. godine, prenategnute plate i sve veća dugovanja i kamate doveli su do nastanka dubokog budžetskog deficita u zemlji kada je cena nafte pala. Gana tek treba da dokaže da može da pretvori svoj naftni bum u visoko kvalitetne poslove i održivi razvoj.
Stopa nezaposlenosti, iako ispod proseka od 7,4 odsto u podsaharkoj Africi porasla je sa 4 procenta 2011. godine na 5,8 prošle godine, pokazuju podaci Svetske banke. Među mladima, stopa nezaposlenosti je čak 11,5 procenata. Na ulicama Akre, gde je popularija porasla za gotovo milion u poslednjih deset godina na 2,7 miliona jer ljudi sa sela dolaze u grad u potrazi za poslom, optimizam se retko gde nalazi, piše američki list.