Vesti
Svet
Egipat: Počelo glasanje za predsednika i trajaće tri dana
26.03.2018. 20:00
Izvor: B92
Egipat: Počelo glasanje za predsednika i trajaće tri dana
Kairo -- Birališta u Egiptu otvorena su jutros za predsedničke izbore na kojima je izvesno da će aktuelni predsednik Abdel Fatah el Sisi osvojiti drugi mandat.
Izbori koji su danas počeli trajaće tri dana.
Jedini protivkandidat el Sisiju je Musa Mustafa Musa koji je njegov pristalica. Musa, malo poznat političar ušao je u izbornu trku u poslednjem trenutku da poštedi vladu nelagodnosti održavanja izbora sa jednim kandidatom.
Ostali kandidati, za koje se pretpostavlja da bi mogli da osvoje glasove, sklonjeni su iz izborne trke ili privedeni.
Vlasti se nadaju da će dovoljno ljudi, u zemlji sa gotovo 60 miliona glasača, izaći na izbore da im daju legitimitet. Pitanje je na ovim izborima koliko će ljudi izaći pošto se odavno zna ko će pobediti.
Ulice Kaira pune su plakata i transparenata na kojima se hvali el Sisi koji u predizbornoj kampanji nije pomenuo svog jedinog rivala Musu Mustafu.
Sisi bivši general koji je došao na vlast 2014. godine posle smene islamiste Muhameda Mursija, ugušio je svaki vid opozicije režimu, najpre islamista, a potom mladih koji su 2011. predvodili proteste za smenu tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka.
Sisi je rekao da nije odgovoran za "odsustvo ozbiljnih kandidata". On je ;prošle nedelje pozvao gradjane da izadju na predsedničke izbore.
"Potrebno je da glasate jer naš put nije završen. Potreban mi je glas svake žene, majke i sestre kako bi nas svet na dan izbora gledao kako na ulicama stojimo u redovima za glasanje", rekao je Sisi obraćajući se prošle srede jednom skupu na kojem je najviše bilo Egipćanki.