Vesti
Svet
"Proterivanje diplomata ne plaši Rusiju, ali Putina ovo SIGURNO HOĆE"
29.03.2018. 20:00
Izvor: Blic
"Proterivanje diplomata ne plaši Rusiju, ali Putina ovo SIGURNO HOĆE"
U roku od jednog dana, više od stotinu ruskih diplomata je proterano iz brojnih država Zapada u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom koja je optužila Rusiju da stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.
Mnoge od tih zemalja su rekle da su među proteranim diplomatama ruski špijuni. Koordinisano masovno proterivanje diplomata nije mali potez i Moskva ga vidi kao provokaciju, ali je pitanje da li one imaju više značaja od čisto simboličkog.
I ranije je bilo sličnih dešavanja, ali je gotovo nemoguće znati da li one imaju ikakav uticaj na ruske obaveštajne sposobnosti. Proterivanja ruskih diplomata će svakako dovesti do reciprocitetne odmazde Moskve, koja već razmišlja o tome koji će američki konzulat zatvoriti kao odgovor na američko proterivanje 60 ruskih diplomata i zatvaranje konzulata u Sijetlu.
Takođe, kako kažu analitičari, radi se o prilično zastarelom metodu.
- Ovakva diplomatska proterivanja su imala smisla 1971. godine. Rusiji danas nisu potrebne diplomate da bi sporvodila svoje obaveštajne i druge aktivnosti. Ona ima Fejsbuk i sve drugo... Ove mere ne samo da su neadekvatne i neefikasne, već mislim i da su štetne - rekao je za sajt "Atlantik" Roman Borisovič, ruski bankar koji je postao aktivista za borbu protiv korupcije.
On je jedan od nekoliko ljudi koji su rekli britanskim zvaničnicima da izbacivanje ruskih obaveštajnih zvaničnika nije dovoljno.
Kako su rekli, ukoliko žele da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od špijunskih aktivnosti u Velikoj Britaniji, moraće da "prate trag novca", tačnije da istraže imovinu njegovih saradnika u Britaniji, pre svih oligarha Romana Abramoviča, vlasnika "FK Čelsi" ili magnata aluminijuma Olega Deripaske.
Njihova duga istorija izbegavanja plaćanja poreza u Britaniji kroz različite rupe u zakonu je dobro dokumentovana.
Jedan od načina na koji se veruje da to rade jeste zahvaljujući takozvanoj "zlatnoj vizi", šemi pomoću koje individue dobijaju stalno prebivalište u zemlji u roku od pet godina ako investiraju 2 miliona funti ili više u državne obveznice ili kompanije Velike Britanije.
Za 10 miliona funti, oni mogu da dobiju dozvolu za stalni boravak, u roku od samo dve godine. Prema izveštaju organizacije "Transparensi internešenal UK", oko 60 odsto zlatnih viza dodeljeno je kineskim i ruskim državljanima.
Iako je vlada britanske premijerke Tereze Mej rekla da razmatra odmazdu protiv Rusije koja bi podrazumevala strože bezbednosne provere i tragetirane sankcije protiv Putinovih saradnika u Velikoj Britaniji, nijedna takva mera još nije sprovedena.
- To je zapravo ohrabrilo kleptokratsku elitu Kremlja, oni se osećaju kao da zaista poseduju Britaniju - rekao je Borisovič.
Kako je istakao, volja Velike Britanije da zažmuri na pranje novca je posebo učinila London atraktivnim za Putinove oligarhe.
Borisovič to zna iz iskustva, on je radio dokumentarni film o korupciji sa britanskim "Kanalom 4". Prilikom snimanja dokumentarca on se predstavljao kao ruski vladin zvaničnik koji je rekao da kako traži nekretnine koje bi platio opranim novcem, a agenti za prodaju nekretnina se zbog toga nimalo nisu potresli.
- Ovde je lako da se sakrijete. Možete da dođete u London pomoću neke lažne firme na Kajmanskim ili Britanskim devičanskim ostrvima i niko neće pitati odakle vam novac - rekao je Borisovič.
Iako međunarodne akcije protiv Rusije za sada idu u korist Britaniji, to nije dugotrajno rešenje. Novi špijuni mogu da stignu na Zapad i da se zameni osoblje u ambasadama. Da bi zaista naudila Rusiji, Velika Britanija mora da izvrši odmazdu koja će imati cenu, zaključuje "Atlantik".