Vesti
Svet
"Spremna sam da pobedim na izborima, više sam od glumice"
02.04.2018. 20:00
Izvor: B92
"Spremna sam da pobedim na izborima, više sam od glumice"
Glumica Sintija Nikson, poznata po ulozi u seriji "Seks i grad" rekla je da je spremna da pobedi na izborima za guvernera američke savezne države Njujork.
"Znate me kao glumicu, ali ja sam mnogo više od glumice", rekla je Nikson u intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP).
Njena kampanja u okviru Demokratske stranke usmerena je protiv istaknutog člana te stranke Endrjua Kuomoa koji je na mestu guvernera Njujorka dva mandata, a ona ga naziva "političkim siledežijom" navodi AP.
Nikson smatra da Kuomo nije uspeo da se izbori sa korupcijom, nejednakostima u obrazovanju, kaže da pod njegovom vlašću još više propada i oronuli njujorški metro, a osporava mu program ekonomskog razvoja, kao i nedavno usvojen državni budžet za koji Nikson kaže da je rezultat "zakulisnih pogodbi".
"Kuomo je na vlasti osam godina. Skoro da se ništa nije promenilo. Ako hoćemo promene, moraju da se uključe ljudi kao ja, koji se nikada nisu kandidovali", kazala je ona.
Sintija Nikson, rođena 9. aprila 1966. godine u Njujorku, dobitnica je nagrada Emi, Gremi i Toni, a najpoznatija po ulozi Mirande Hobs u seriji "Seks i grad".
Izbori za guvernera Njujorka biće 6. novembra kada će biti i glasanje za Kongres, a Nikson priznaje da je težak zadatak pred njom, kao izazivačicom Kuomoa s liberalnog krila Demokrata.
Kuomo, sin pokojnog guvernera Maria Kuoma, političar je od karijere i mogući predsednički kandidat Demokrata 2020. godine, težak više od 30 miliona dolara.
Anketa Koledža Sijena je pokazala da Kuomo vodi pred Sintijom Nikson sa 66 prema 19 odsto i to među registrovanim demokratama.
Kuomo bi sa 58 prema 22 odsto pobedio Nikson i po anketi Univerziteta Kvinipjak od prošle nedelje.
Pedesetjednogodišnja Sintija Nikson, Njujorčanka, dugogodišnja je politička aktivistkinja za bolje finansiranje prosvete, za ravnopravnost u braku i prava žena, bila je aktivna u kampanjama predsednika SAD Baraka Obame i gradonačelnika Njujorka Bila de Blasia.
Ukoliko bude izabrana, Sintija Nikson, majka troje dece, biće prva deklarisana lezbejka na dužnosti guvernera.
Kuomo je na najavu njene kandidature odgovorio saopštenjem svog štaba o tome da je "izvanredno što živimo u demokratiji u kojoj se može kandidovati bilo ko".