Vesti
Svet
POLITIČKI ZEMLJOTRES U ALBANIJI Otkriveni tajni tokovi novca partija, trag vodi do JEDNE DRŽAVE na koju niko ne sumnja
05.04.2018. 20:00
Izvor: Blic
POLITIČKI ZEMLJOTRES U ALBANIJI Otkriveni tajni tokovi novca partija, trag vodi do JEDNE DRŽAVE na koju niko ne sumnja
Albaniju potresa skandal jer je Demokratska partija izdvajala ogromne sume za usluge lobista. Problem je što to nije navedeno u finansijskim izveštajima. Crni fondovi stranaka su odlika političke scene u celom regionu.
Izveštaj američkog časopisa Mother Jones izazvao je politički zemljotres u Albaniji: tamo piše da je firma Biniatta Trade, koja postoji samo kao ime na poštanskom sandučiću, uplatila stotine hiljada dolara za kampanju koju je za Demokratsku partiju Albanije (PD) radila američka lobistička firma Nick Muzin Company.
Američki časopis piše, da se iza ove fiktivne firme krije – finansiranje iz Rusije. Stranka PD je potvrdila redovan ugovor sa kompanijom Nick Muzin, ali naglašava da za promociju u SAD nije platila više od 25.000 dolara. Izvor preostalog novca koji je Nick Muzin Company navela da je dobila za svoj rad za PD ostao je nejasan do danas.
To je skandal sa eksplozivnom snagom, uglavnom zbog toga što se pominje Rusija – zemlja koju Albanci baš ne vide kao prijatelja. Demokratska partija se energično brani od optužbi, kaže da je to prljava kampanja političke konkurencije, Socijalističke partije (PS) Edija Rame, piše Dojče vele.
Generalni sekretar socijalista Taulant Bala u razgovoru za DW odbacuje optužbe i poziva na sveobuhvatnu istragu:
- Ovo je pitanje nacionalne bezbednosti Albanije ako se setimo stare tendencije Rusije da širi svoj uticaj. Albanija je jedina zemlja koja se za sada pokazala imunom na to.
U međuvremenu, albanske vlasti takođe istražuju ovaj slučaj.
Slično u celom regionu
Prašina koja se digla izbacila je na površinu staro zlo: Kako se finansiraju glavne stranke u Albaniji i odakle potiče novac? Albanske stranke već godinama plaćaju ogromne sume za lobiranje u inostranstvu. Tu su i troškovi za glamurozne manifstacije tokom izborne kampanje, što u siromašnoj zemlji poput Albanije ostavlja gorak ukus u ustima.
Direktor Instituta za političke studije Afrim Krasnići govori o klijentelističkom sistemu.
- Formalno, stranke navode svoje troškove i finansiranje – ali bez detalja. A, van sistema, brojke koji se ne prijavljuju Centralnoj izbornoj komisiji, višestruko su veće.
To se ne odnosi samo na Albaniju, kaže Johana Dajmel iz nemačkog Društva za jugoistočnu Evropu.
- Problem tajnog i ilegalnog finansiranja stranaka, totalni nedostatak transparentnosti, nažalost, jedan je od ključnih problema u regionu. Novac se ili direktno prosleđuje političarima i strankama ili se koriste drugi, indirektni kanali, kao što je finansiranje odgovarajućih medija i lojalnih kompanija.
Ali, u Albaniji ima ispada posebne vrste. Politikolog Krasnići se bavio slučajem troje albanskih poslanika koji su u medijima otvoreno priznali da su u poslednjoj predizbornoj kampanji odgovarajućim strankama uplatili i do milion evra. Krasnići je saznao da se te sume ne nalaze u zvaničnim dokumentima Centralne izborne komisije. On je javno zatražio da tužioci istraže ove slučajeve. Međutim, nadležni organ nije smatrao za shodno da ispituje stvar.
Da li je albanska politika igračka u rukama kriminalnih grupa? Te sumnje se često izražavaju u albanskim medijima. Poznato je da je poslednjih godina na političkim funkcijama bilo nekoliko ljudi sa kriminalnom prošlošću. Samo pod pritiskom EU i albanske opozicije, 2015. je usvojen zakon o dekriminalizaciji kojim se između ostalog predviđa da osuđena lica ne mogu biti članovi parlamenta. To je dovelo do pada nekih poznatih političara.
Kritike iz OEBS
Da stranke često žele da sakriju svoje izvore finansiranja, potvrdio je pre nekoliko dana i Klement Zguri, šef Centralne izborne komisije. Njegova institucija zahteva transparentnost.
Ali baš ovaj najvažniji organ kontrole je u suštini nemoćan. U Centralnoj izbornoj komisiji koja imenuje kontrolore partija, stranke su predstavljene proporcionalno, po snazi, čime praktično mogu blokirati odluke. To su idealni uslovi za prikrivanje tokova novca. Stoga se u Albaniji borba za transparentnost smatra uzaludnom. Krasnići to naziva „prećutnim paktom stranaka da se ne dozvoli uvid u ove često ilegalne poslove“.
OEBS zato poziva na izmenu zakona. U odgovoru na upit DW, OEBS potvrđuje da postojeće zakonodavstvo o finansiranju stranaka ima propuste – posebno u izbornim kampanjama. „Zakon ne garantuje adekvatnu transparentnost obaveštenja o finansiranju izborne kampanje jer ne zahteva izveštaj pre samih izbora.“ Pored toga, OEBS traži da kontrolori i Centralna izborna komisija imaju potpuni pristup informacijama. Ali, pitanje je da li će albanske stranke to dozvoliti.