Vesti
Svet
Sirija: NOVA opstrukcija Zapada!?
12.04.2018. 20:00
Izvor: Mondo
Sirija: NOVA opstrukcija Zapada!?
Sirija je danas saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) radi istrage o navodnom hemijskom napadu u toj zemlji.
Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se "umeša u njen rad", prenosi Rojters.
Prethodno je sirijski ambasador u UN Bašar Džafari rekao novinarima da dva istražiteljska tima OPCW danas i sutra treba da stignu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi.
"Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju danas i sutra. Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele",rekao je Džafari, preneo je Rojters.
Prema rečima sirijskog ambasadora, OPCW je dostavila četiri pasoša sirijskoj ambasadi u Briselu i vize su odmah dodeljene.
Džafari je istakao da je Sirija spremna da vize izda i inspektorima na sirijskoj granici sa Libanom.
OPCW nije potvrdila planove za putovanje svojih istražitelja.

Tramp: Odluka USKORO
Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetine ljudi.
Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al Islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.
SAD optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.