Vesti
Svet
"ODE SVE DO ĐAVOLA" Svet talac Putina i Trampa i samo JEDNA GREŠKA je dovoljna
13.04.2018. 20:00
Izvor: Blic
"ODE SVE DO ĐAVOLA" Svet talac Putina i Trampa i samo JEDNA GREŠKA je dovoljna
Tenzije između Rusije i zapadnih saveznika se ne smiruju, nakon što je američki predsednik Donald Tramp ostavio otvorenim pitanje o napadu na Siriju. O tome da li nam predstoji sukob koji bi mogao da preraste u rat svetskih razmera, razgovarali smo sa domaćim analitičarima.
- Sirijska kriza ulazi u završnicu. Očekivanja da će Rusija poštovati dogovor da se pronađe rešenje bez Bašara al-Asada su propala, a mirovni sporazum ne može da se postigne ukoliko jedna strana ne promeni stav. Sirija za SAD povlači pitanje Irana, zatim primetna je i promena stava Ankare. Očekujem da će Tramp ispaljivanjem raketa na snage Asada primorati Rusiju da promeni stav, i da će to otpočeti mirovni dogovor bez Asada - kaže politički analitičar Dušan Janjić za "Blic".
Janjić smatra i da ova kriza može da preraste u veći sukob, ali da on ne odgovora Rusiji.
Ipak, Hasan Haidar Diab, stručnjak za Bliski istok i dugogodišnji novinar hrvatskog Večernjeg lista koji je izveštavao sa ratišta u Siriji, ističe da se Donald Tramp zaleteo na Siriju, ali da je Vladimir Putin pokazao zube zbog čega će morati da stane.
- Najavljuje se napad i situacija se kreće ka tome. Međutim, i ako bude neke intervencije očekujem ograničen napad, jer ne verujem da će smeti da se ide na frontalni sukob sa Rusijom - kaže za "Blic" Diab.
Ipak, prema mišljenju analitičara, Tramp je delimično sebe doveo u ovakvu situaciju jer mora na neki način da opravda i milijarde koje su date za vojni budžet SAD. Američki predsednik je takođe zahtevao i od saveznika da povećaju vojne budžete.
- Nikome nije u interesu da dođe do Trećeg svetskog rata. Ipak, Tramp je nepredvidiv a situacija na terenu je takva da jedna mala greška može da dovede do katastrofe. To se vidi i iz njegovog "tvita" kojim je upozorio Ruse da rakete pristižu. Takvo ponašanje ni ne priliči osobi na tako visokoj funciji, i jasno je da nije dorastao za položaj koji obavlja - objašnjava Diab.
Diab ističe da Tramp na ovaj način vodi državu poput kompanije.
Sličnog mišljenja je i vojni analitičar i istoričar Aleksandar Radić, koji kaže da Tramp pokušava da blefira pa da trguje.
- Mi ne možemo da znamo kako će se situacija odvijati, već samo da se nadamo da znaju šta rade. Istorija je pokazala da je bilo primera kada je dolazilo do gubitka kontrole nad krizama. SAD su ovaj problem same napravile kada su se povukle sa Bliskog istoka i ostavile vakuum koji su popunile druge sile. Tu sad nije samo Rusija, već i Turska sa svojim vitlanim interesima, Iran, Saudijska Arabija - objašnjava Radić.
Međutim, Radić ističe da Trampova strategija trgovine teško da može da se primeni u ovoj situaciji, jer se ne radi o profitu već o ljudima koji koriste oružje. S druge strane, smatra vojni analitičar, Rusija nema mnogo prostora za popuštanja i ne može da priušti da se povuče.