Vesti
Sport
Povratak Đokovića i Vajde za 56 minuta
16.04.2018. 20:00
Izvor: Politika
Povratak Đokovića i Vajde za 56 minuta
Eskpresnom pobedom nad Dušanom Lajovićem, 6:0, 6:1, do meča sa sve boljim Bornom Ćorićem, u drugom kolu masters turnira u Monte Karlu
Tek će drugo kolo turnira u Monte Karlu pokazati da li je ekspresna pobeda nad saigračem iz reprezentacije Dušanom Lajovićem, 6:0, 6:1, siguran znak da se Novak Đoković vraća u formu. Prava proba će biti naredni susret, sa Bornom Ćorićem, koji tek poslednjih meseci, u 22. godini, potvrđuje ono što mu je predviđano na kraju 2014, kada je zvanično proglašen za budućeg šampiona.
Odavno Đoković nije bio prinuđen da takmičenje počne od prvog kola. Razlog je pad na ATP listi koji mu je tu prednost oduzeo za jedno mesto: najboljih osam počinju od drugog, a dvostruki šampion Mote Karla (2013. i 2015.) je ovog puta deveti po rangu. Slučaj je hteo da mu prvi ispit bude dobar prijatelj Dušan Lajović, teniser koji je do mesta u glavnom žrebu morao da stigne kroz kvalifikacije, zbog pada forme i rejtinga. Lajović je u prvih 100 ušao 2014, sa 23 godine i tada dostigao rekordni plasman, 57. mesto, ali ga potom nije nadmašio, nego je prošle godine i ove ispadao iz elitnog društva, a sada je zvanično 93.
Borba prvog i četvrtog reketa Srbije delovala je neravnopravno, posebno u prvom setu, koji je Đoković dobio za 22 minuta, sa maksimalnih 6:0, iskoristivši tri od četiri prilike za brejk. U drugom setu se favorit opustio, a protivnik oslobodio i prvi put došao do prilika za brejk, ali od četiri nije iskoristio ni jednu. Tome je doprineo slabiji Novakov servis, sa prve dve duple greške i bez ijednog asa, ali i manja efikasnost u korišćenju prilika za brejk – dve od pet.
Seriju od sedam gemova Dušan je prekinuo sa 1:1 u drugom setu, zatim napao servis protivnika i ispustio priliku. Kritičan je bio četvrti gem, kada je spasao tri uzastopne brejk-lopte, ali ne i četvrtu. Čim, gubeći sa 3:1, nije realizovao ukazanu šansu da uzvrati istom merom, na 5:1 je pao sa nulom.
Đokovićev servis za pobedu u meču bio je nesiguran, kao i u mnogim sličnim situacijama u poslednje vreme. Spasao je još dve brejk-lopte i posle deset odigranih poena prekinuo seriju od tri uzastopna poraza (Melburn, Indijan Vels i Majami), kakvu nije imao još od početaka profesionalne karijere.
Za osvajača 12 najvećih titula kretanje i svežina na terenu nisu bili na željenom nivou, ali je visoka pobeda sigurno doprinela samopouzdanju uoči meča sa polufinalistom Indijan Velsa, koji bi trebalo da donese mnogo realniju sliku njegove forme. Ukoliko prođe dalje, u trećem kolu će igrati sa pobednikom meča Tim – Rubljov. Za većinu Đokovićevih navijača dobar znak je bila i figura Marjana Vajde na klupi, gde se ponovo osetila zdušna podrška teniseru sa kojim je proslavio njegove najveće uspehe. To je i za našeg asa bilo najvžnije u kratkom osvrtu na meč:
– Vraćam se posle veoma teškog perioda i mnogo mi je drago što opet u svom boksu vidim Marjana Vajdu...