Vesti
Politika
Vučić o Kosmetu : Jedno sam siguran - rešenje neće biti bezbolno za Srbe
16.04.2018. 20:00
Izvor: Politika
Vučić o Kosmetu : Jedno sam siguran - rešenje neće biti bezbolno za Srbe
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da još nema predlog rešenja za KiM, da nije siguran da će ispoštovati da to rešenje ponudi do kraja aprila, obećao da će na njemu sigurno raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, ali i konstatovao da ono sigurno za Srbe neće biti lako.
„Rekao sam da će to biti krajem aprila. Nisam siguran da će biti, ali uradiću to ako bude bilo moguće, govorim samo o javnoj prezentaciji, da ne oslabim poziciju Srbije, ništa više od toga”, rekao je Vučić na pres konferenciji koju je imao s premijerom nemačke pokrajine Baden Virtenberg Vinfridom Krečmanom, a odgovarajući na pitanja novinara.
Dodao je da ne spada u ljude koji su za to da se održava zamrznuti konflikt i čekaju bolja vremena...
„Jer toga nema, od toga ćemo dočekati samo teža i lošija vremena”, poručio je, dodajući da naše probleme ne treba da ostavljamo deci, već da ih sada i sami rešavamo i to dijalogom.
Primetio je, međutim, da sa kakvim god rešenjem da izađe, uveren je da će ono biti dočekano „na nož”, i to svuda u okruženju, i u svetu, ali posebno ovde u Srbiji.
„Ne zaboravite, ako zaista želite rešenje vi morate da pobedite na referendumu u svojoj zemlji. Dakle, nije meni cilj da nešto kažem da bih zadovoljio nekoga na zapadu, a da do rešenja ne dođe. Meni je cilj da zadovoljimo građane Srbije i da do rešenja dođemo i da građani Srbije, ne mogu da kažem da budu srećni, ali da dobro razumeju šta nam je budućnost, a da istovremeno ne budu poniženi lošim rešenjem”, rekao je Vučić.
U svakom slučaju, dodao je, on će na rešenju raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, sa željom da se ono pronađe.
„Jedino u šta sam siguran je da ono neće biti bezbolno za nas Srbe”, zaključio je.
Vučić: Nemačka za nas ključna zemlja, hvala na podršci
Nemačka je ključna zemlja za Srbiju, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je samo trgovinska razmena s pokrajinom Baden Virtenberg, čiji je premijer Vinfrid Krečman danas njegov gost, da je ta razmena dostigla prosle godine 602,4 miliona evra, što je povećanje od 12,6 odsto.
Ovde su velike kompanije iz te pokrajine, poput Boća, ali u Pančevo dolazi CTF, uložiće 160 miliona evra, rekao je Vučić na pres konferenciji s Krečmanom, uz opasku da nama isto tako trebaju i stotine malih firmi iz Nemačke koje bi ulagale u Srbiju, te da zbog toga moramo dalje da radimo na tome da uslovi za ulagače budu sto povoljniji.
Vučić je zahvalio Krečmanu sto je u Beograd doveo delegaciju od sto ljudi, što, kako je rekao, govori o podršci koju pružaju Srbiji, ali i o njihovoj zainteresovanosti za budućnost Srbije.
Hvala na iskrenoj podršci evro putu Srbije, radićemo da postignemo te standarde, govorili smo i o svim drugim pitanjima koja Srbija mora da resava na evropskom putu...
Premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman posetio je danas Beograd sa oko 100 privrednika iz te pokrajine i poručio da time žele da otvore prostor za nove investicije u našoj zemlji.
Da bi preduzeća pokazala veći interes za našu zemlju moramo da smanjujemo birokratiju, da obezbedimo lakše osnivanje firmi, veću podršku za infastrukturne projekte, rekao je predsednik Srbije.
Kako je naveo posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju, a bez dualnog obrazovanja ne možemo da razmišljamo o novim investitorima.
„Hoću da se zahvalim Krečmanu na podrsci evropskom putu, radićemo posvećeno i borićemo se da dostignemo standarde EU, zato smo i govorili o svim pitanjima koje Srbija mora da pokrene” dodao je Vučić.
Kako je rekao očekuje da ove godine dostignemo pet milijardui evra trgovinske razmene i naveo da će Nemačka biti za tri godine partner sa kojim će Srbija ostvarivati 20 odsto ukupne trgovinske razmene sa svetom.
Dodao je da nemačke firme zapošljavaju 44,619 radnika i da očekuje da će ih biti i više od 50.000.
„Jasno da je Nemačka bukvalno ključna zemlja za Srbiju” rekao je predsednik Srbije i dodao da brojke o tome govore.
U tom smislu je ukazao i da raste broj turista iz Nemačke, da ih je prethodne godine bilo 78.300, što je povećanje od 12,3 odsto, od kojih je 23.000 došlo brodom.
On je istakao da veruje da ta cifra ove godine može premašiti i 100.000 nemačkih turista.
Vučić je rekao da su razgovarali i o projektima vezanim za Dunavsku strategiju, zaštiti životne sredine, i rekao da u toj oblasti prilično zaostajemo, ali smo imali obavezu da zemlju prvo spasavamo od bankrotsva.
Predsednik Srbije je ukazao da tri godine za redom imamo suficit u budžetu, čime se ne mogu pohvaliti mnoge evropske zemlje, ali i podvukao da imamo mnogo toga da naučimo od nemačke pokrajine Baden Virtemberg.
„Ne stidimo se da kažemo da smo spremni da učimo od vas” kazao je Vucičh i poželeo gostima iz Nemačke dobrodošlicu uz poziv da dolaze češće i da se osećaju kao kod svoje kuće.

Vučić: Kakva bi to bila budućnost Srbije bez Nemačke?
Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je danas da to što Nemačka ima drugačiji odnos prema Kosovu i Metohiji od Srbije neće promeniti naš odnos prema toj zemlji, jer je Srbija od Nemačke dobila mnogo u poslednje vreme, a to će se u budućnosti samo povećavati.
„Nemačka ima drugačiji odnos prema KiM nego Srbija, ali moram da moram da vas pitam da mi objasnite kakva bi to bila budućnost Srbije bez Nemačke”, upitao je predsednik nakon sastanka sa premijerom nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg.
Predsednik je rekao da „oni koji mu sole pamet” kako je Srbija popustljiva, treba da se zapitaju hoće li da se odreknemo pet milijardi razmene sa Nemačkom i da otpustimo ljude koji rade u nemačkim kompanijama u Srbiji.
„Ja svakako mislim da nije rešenje da ne razgovaramo ni sa kim ko je priznao KiM”, poručio je Vučić na pres konferenciji.
Predsednik Srbije rekao je da bi i on voleo da Nemačka nije priznala KiM.
„Da li bih voleo da nisu priznali KiM - da, ali su to uradili. Pa ipak, možemo i moramo da naučimo mnogo od Nemaca. Dobijamo i dobijaćemo mnogo više, i to, pre svega, u znanju i obrazovanju”, istakao je srpski predsednik.
On se osvrnuo i na dualno obrazovanje, što je, kako je preneo novinarima, bila jedna od tema razgovora sa premijerom nemačke pokrajine.
„Kad bi Krečman znao da je teže uvesti dualno obrazovanje u Srbiji nego rešiti bilo koji drugi problem na Balkanu - ne bi verovao, ali je to baš tako. Zato mi danas uvozimo radnu snagu, imamo manjak vodoisntalatera, varioca...”, rekao je Vučić.
Upravo iz tog razloga, kaže predsednik, Srbija mora da uvozi radnu snagu.
Vučić je ponovio da se Srbija neće odreći prijateljstva sa Nemačkom jer, kako je naglasio, Nemačka bez Srbije može, ali Srbija bez Nemačke „mnogo, mnogo teško”.
„A snažna Nemačka ni ne želi bez Srbije, želi da pomogne evropski put, da pomogne dodatnim investicijama”, zaključio je Vučić.

Vučić: Ne mogu da komentarišem nečije želje za teritorijama
Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je danas da mu je od komentarisanja tuđih želja za nekim teritorijama važniji razgovor sa prijateljima iz Nemačke o investicijama i o tome kako će naš narod da živi.
Predsednik Srbije je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, u vezi sa izjavom kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je juče izjavio da će auto-putem Priština-Gnjilane-Belo brdo biti povezana „Anamorava” (Kosovsko pomoravlje) sa, kako tvrdi, „istočnim Kosovom” (Opštine Preševo i Bujanovac)
„Nisam u stanju da prokomentarišem kolike su nečije želje za nekim teritorijama. Mnogo mi je važnije da sa našim prijateljima iz Nemačke razgovaramo o investicijama i o tome kako će naši ljudi da žive, umesto o nečemu što je nekome bilo važno pre sedam vekova”, poručio je Vučić na pres konferenciji nakon sastanka sa premijerom nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmanom.