Vesti
Svet
Niki Hejli o sankcijama Rusiji: Ja se ne zbunjujem
18.04.2018. 20:00
Izvor: RTS
Niki Hejli o sankcijama Rusiji: Ja se ne zbunjujem
Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli odgovorila je ekonomskom savetniku Bele kuće Leriju Kudlou koji je prethodno rekao da se ona zbunila i "istrčala pred rudu" kada je najavila da će SAD uvesti dodatne sankcije Rusiji zbog Sirije. "Uz sve poštovanje, ja se ne zbunjujem", rekla je Hejlijeva za "Foks njuz", prenosi "Rojters".
Leri Kudlou, koji je direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, rekao je novinarima na konferenciji na Floridi da je moguće da oko tog pitanja "postoji izvesna monetarna konfuzija".
Hejlijeva je u nedelju u intervjuu za Si-Bi-Es rekla da će američki ministar finansija Stiven Mnučin objaviti sankcije Rusiji zbog kontinuirane podrške sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.
Ona je rekla da će Mnučin to uraditi u ponedeljak, "ako već nije".
Međutim, ponedeljak je došao i prošao bez objave sankcija, navodi AP.
Kudlou kaže da SAD razmatraju dodatne sankcije, ali da odluka o tome još nije doneta. Bela kuća se, kako se navodi, takođe trudi da objasni izjavu Niki Hejli.
Vašington post je juče prvi javio da je Tramp obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.
Neimenovani zvaničnik administracije SAD rekao je da je Tramp zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD protiv snaga Asada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postigne dogovore o borbi protiv islamskog ekstremizma, bezbednosti na internetu i drugim pitanjima.
Prema rečima tog zvaničnika, Tramp je izrazio zabrinutost da bi, ukoliko administracija ne postupi obazrivo, tenzije između Vašingtona i Moskve – koje su već na najnižem nivou otkako je Hladni rat okončan – mogle da opasno eskaliraju.
Ipak, još jedan visoki zvaničnik administracije SAD kaže da je ambasadorka Hejli pomalo ishitreno postupila kada je najavila nove sankcije.
"O sankcijama se diskutovalo, ali je odlučeno da se sa njima sačeka neko vreme", pojasnio je on.