Vesti
Svet
Nemačka traži reformu mehanizma donošenja spoljnopolitičkih odluka u EU
23.04.2018. 20:00
Izvor: Danas
Nemačka traži reformu mehanizma donošenja spoljnopolitičkih odluka u EU
Ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen smatra da treba reformisati mehanizam donošenja spoljnopolitičkih odluka u EU, tako što princip konsenzusa treba zameniti principom većine.
„Mehanizam donošenja odluka bi mogao da bude promenjen. Činjenica da svetu naš evropski odgovor možemo da predstavimo samo uz dogovor svih 28 država-članica, do poslednje, nema budućnosti. Situacija u svetu nekad zahteva brzo reagovanje. Što se tiče spoljnopolitičkih tema, treba da razmotrimo pitanje donošenja odluke većinom glasova“, rekla je Lajenova u intervjuu za „Bild am zontag“, preneo je Sputnjik.
Ona nije želela da komentariše glasine da bi u budućnosti mogla da preuzme dužnost generalne sekretarke NATO-a ili evropske komesarke. „Brisel je daleko, a moji poslovi su ovde. Želim da dobro odradim svoj drugi mandat sa našom vojskom“, dodala je ona. Na pitanje novinara da li bi bojkot Svetskog prvenstva u fudbalu mogao da bude poluga pritiska na Rusiju, ona je odgovorila: „Ne smatram da je to pravilno. Mi smo političari i mi treba da rešavamo pitanja političkim metodama. Mi se borimo za politička rešenja i ne možemo to prebacivati na fudbalere i njihove navijače.“