Vesti
Svet
TRAMP PRETI "Ili ćete hitno ući u Siriju ili ste GOTOVI ZA NEDELJU DANA"
25.04.2018. 20:00
Izvor: Blic
TRAMP PRETI "Ili ćete hitno ući u Siriju ili ste GOTOVI ZA NEDELJU DANA"
Američki predsednik Donald Trump izjavio je da neke "izuzetno bogate" zemlje na Bliskom istoku moraju platiti američku zaštitu i raspoređivati svoje trupe u Siriji.
Govoreći na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u utorak, Tramp je rekao da ove zemlje "neće trajati nedelju dana" bez podrške SAD.
- Zemlje koje su u toj oblasti, od kojih su neke izuzetno bogate, ne bi bile tu, ne bi potrajale ni nedelju dana, mi ih štitimo, oni moraju sada da uđu (u Siriju) i plate za ono što se dešava - rekao je Tramp.
Sam Tramp nije poimence naveo nijednu zemlju.
Međutim, Trampove primedbe je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir protumačio kao da Katar treba da plati za prisustvo SAD u Siriji.
- Katar mora da plati američko vojno prisustvo u Siriji i pošalje svoje vojne snage tamo, pre nego što američki predsednik otkaže američku zaštitu Kataru, u kojem je smeštena vojna baza (SAD) - rekao je Al Džubeir u saopšt́enju zvanične Saudijske novinske agencije (SPA) u četvrtak.
On je rekao da će režim Katara pasti za manje od sedam dana ako SAD povuku svoje trupe iz te zemlje.
Trenutno ima više od 9.000 američkih vojnika, od kojih većina iz vazduhoplovstva i 100 vojnih aviona na aerodromu Al Udeid, koji leži oko 30 kilometara zapadno od Dohe.
To je glavni vazdušni centar za Centralnu komandu SAD-a, sa teretnim avionima, strateškim bombarderima i skladištima goriva za avione.
Inače, Saudijska Arabija i još nekoliko zalivskih zemalja su uvele embargo Kataru nakon što su ga optužile da podržava terorizam.