Vesti
Politika
Josipović: Odnosi Srbije i Hrvatske se "srozali" unazad tri godine
04.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
Josipović: Odnosi Srbije i Hrvatske se "srozali" unazad tri godine
Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je žalosno koliko su se odnosi Srbije i Hrvatske "srozali" unazad tri godine i naglasio da vodeći političari, umesto da grade pozitivnu klimu i rešavaju otvorene probleme, "kvare odnose i zloupotrebljavaju ih za jeftine nacionalističke poene za kućnu upotrebu".
- Rehabilitacija četništva u Srbiji i ustašofobija u Hrvatskoj snažni su negativni faktori u međusobnim odnosima. A velika većina Srba nisu četnički simpatizeri, kao i što ogromna većina Hrvata nisu ustašoljubci. Naprosto, politike otvaraju prostor ekstremima, a mnogi im mediji sekundiraju. Odnosi Srbije i Hrvatske vratili su se desetak godina unazad - ocenio je Josipović za list "Danas".
On je dodao da su povodom ispada koji je napravio ratni zločinac Vojislav Šešelj, prilikom posete delegacije iz Zagreba Beogradu, i vlasti u Hrvatskoj i vlasti u Srbiji loše komunicirale.
- Vlasti u Srbiji su propustile priliku da jasno, bez relativizacije, osude napad i primene zakon koji brani da osuđenici na duge kazne sede u parlamentu. Neki u Hrvatskoj su jedva dočekali da ponašanje Šešelja interpretiraju kao paradigmatsko za Srbe i srpsku politiku, što sigurno nije slučaj - naveo je Josipović.
On je kazao i da podržava ideju da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović dođe u Beograd, ukoliko bi ta poseta bila bolje organizovana i pripremljena nego što je bila poseta Aleksandra Vučića Zagrebu.
- Bilo bi lepo kada bi sastanak završio dogovorom o prestanku verbalnog rata, da se na političkoj razini dogovore načela pozitivnog komuniciranja koje bi zamenilo gotovo ratničku retoriku te se uz sudelovanje vlada, dogovori vrlo konkretan plan rešavanja otvorenih pitanja - rekao je Josipović.