Vesti
Svet
Vladimir Putin položio zakletvu, još šest godina na čelu Rusije
07.05.2018. 20:00
Izvor: RTS
Vladimir Putin položio zakletvu, još šest godina na čelu Rusije
U Andrejevskoj sali u Velikoj palati u Kremlju, Vladimir Putin je četvrti put položio zakletvu za predsednika Rusije. Zvanicama okupljenim na inauguraciji, Putin je poručio da se zalaže za uzajamno pravedne odnose sa svim zemljama radi mira na planeti.
Vladimir Putin je prihvatio predsednički amblem i predsednički mandat u Kremlju.
"Kunem se da ću u skladu sa nadležnostima Ruske Federacije poštovati i čuvati prava i slobode ljudi i građana, poštovati i štititi Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i celovitost države i verno služiti narodu", rekao je Putin polažući zakletvu na Ustavu Ruske Federacije.
Kopija Ustava, na koju je Putin položio ruku tokom polaganja zakletve, napravljena je posebno za ovakve prilike 1996. godine. Korišćena je u svim ceremonijama inauguracije od tada, navela je agencija Tas.
Inauguraciji je prisustvovao srpski ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
Svoj verovatno poslednji mandat, Vladimir Putin posvetiće, kako kaže, boljem životu Rusa. Strateški kurs je napredak Rusije, a nosioci promena su mladi koji treba da poštuju sve ono što su njihovi preci učinili za zemlju.
Kopija Ustava napravljena je posebno za ovakve prilike 1996. godine
Kopija Ustava napravljena je posebno za ovakve prilike 1996. godine
Pred zvanicama u Andrejevskoj sali je rekao da će orijentir u budućnosti biti "Rusija za ljude".
"Moramo plan razvoja da napravimo tako da nam ništa ne smeta da sami određujemo budućnost. Mi smo za dijalog. Sa partnerima ćemo raditi na projektima, graditi kulturne, naučne i druge veze. Mi smo za uzajamno pravedne odnose sa svim zemljama radi mira na planeti", rekao je Putin.
Istakao je da dok stupa na dužnost oseća odgovornost pred mnogonacionalnim narodom, Rusijom i pred hiljadugodišnjom istorijom državnosti i prema precima. "Smatram svojom dužnošću i smislom svog života da uradim sve za Rusiju", rekao je Putin.
"Uveravam vas da će cilj mog života, rada, biti kao i pre služenje ljudima, našoj otadžbini. Za mene je to iznad svega", rekao je ruski predsednik.
Prema njegovim rečima, Rusija treba da bude savremena i dinamična, da hrabro prihvata izazove vremena i da jača svoje liderstvo u sferama gde je tradicionalno jaka.
Istorija ne prašta samo jedno – ravnodušnost i nedoslednost, naglasio je Putin.
Naveo je da su Rusiji potrebni prodori u svim sferama, a iskorak će da obezbedi samo slobodno društvo.
Rusija je, naveo je Putin, naučila da brani svoje interese i ponovo je ponosna na otadžbinu.
Rekao je i da menjajući se zajedno sa svetom, Rusija ne sme da zaboravi svoju istoriju, samouverenost i jedinstvo.
"Mi smo jedan moćni tim koji je dorastao najsloženijim zadacima i ubeđen sam da ćemo ostvariti prodor", zaključio je Putin, uporedivši Rusiju sa pticom feniks.
Vladimir Putin zemlju vodi od decembra 1999, kada ga je Boris Jeljcin postavio za privremenog predsednika. Voljom naroda je na čelu Rusije od maja 2000. godine.
Predsednički izbori u Rusiji održani su 18. marta ove godine. Putin je odneo ubedljivu pobedu sa 76,69 odsto glasova. Daleko iza njega ostali su Pavel Grudinjin sa 11,77 odsto glasova, Vladimir Žirinovski sa 5,65 odsto glasova i Ksenija Sopčak sa 1,68 odsto glasova.