Vesti
Žuta štampa
Tamburica fest od 20. juna
07.05.2018. 20:00
Izvor: Danas
Tamburica fest od 20. juna
Najveći svetski festival tamburaške muzike u svom 11. izdanju ove godine, od 20. do 23. juna okupiće na ulicama u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi više od 500 učesnika iz Kine, SAD, Rusije, Crne Gore, RS BiH, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Srbije.
Muzička smotra „majstora pera i žice“ počeće 20. juna u Zmaj Jovinoj ulici tradicionalnom tamburaškom promenadom, svečanim otvaranjem izložbe slika sa ovogodišnje Likovne kolonije i otkrivanjem spomenika Marku Nešiću, jednom od najvećih srpskih kompozitora s kraja 19. i početka prošlog veka, autora više od 200 kompozicija i vođe čuvenog novosadskog tamburaškog orkestra „Neven“.
Glavna muzička dešavanja ovogodišnje „Tamburice“ biće održana na Petrovaradinskoj tvrđavi od 21. do 23. juna, gde će u centru pažnje ljubitelja setnog zvuka biti i učesnici revijalnog programa, Kineski nacionalni orkestar, Zvonko Bogdan, Marija Šerifović i DŽenan Lončarević.
– Festivalske programe na Petrovaradinskoj tvrđavi 21. juna, na Svetski dan muzike, otvoriće Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji, s obzirom na to da je najmnogoljudnija država na planeti ovogodišnja zemlja prijatelj „Tamburica festa“. Najvažnije je da nastavljamo našu, jedinstvenu kulturnu misiju na svetskom nivou, da istinski negujemo tradiciju i damo doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Na našem festivalu su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva, do izdavaštva – izjavio je Jovan Pejčić, direktor festivala.
Isto veče na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Kineski nacionalni orkestar u jedinstvenom spektaklu, kao i Biseri „Liciderskog srca“, najbolji solisti dečje tamburaške muzike i Zvonko Bogdan uz Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine. Na Petrovaradinskoj tvrđavi 22. i 23. juna održava se takmičarski program u kojem se pored malih tamburaških sastava, nadmeće čak 14 orkestara.