Vesti
Svet
DAN D
08.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
DAN D
Ako Tramp večeras donese odluku koju je najavljivao, svet bi mogao da se suoči sa NOVIM RATOM
Iako Donald Tramp preti da će SAD izaći iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, druge zemlje koje su uključene u njegovo sastavljanje 2015. godine povlače sve diplomatske poteze kako bi zadržale Vašington.

- Mogao bih sada da se pretvaram pred vama da mislim da postoji šansa da sporazum ostane netaknut. Ako ta šansa i postoji, ona je vrlo malena - izjavio je za AFP neimenovani evropski diplomata iz Vašingtona.
Tramp je svojevremeno sporazum nazivao "najgorim ikada" i pretio da će pocepati ispred Bele kuće, ali ipak, niko ne zna šta je odlučio. Čak ni najbliži saradnici. To će biti poznato danas u 14 časova po američkom, odnosno 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Neimenovani izvori američkim medijima pojasnili da bi oštar stav Vašingtona prema Teheranu bio jasna poruka Severnoj Koreji da ne očekuje preterane ustupke na sastanku koji se očekuje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da bi povlačenje iz sporazuma moglo da izazove rat i nije jedini. Sličan stav izneo je i Emanuel Makron, koji se poput većine predstavnika zemalja potpisnica zalaže za opstanak sporazuma.

Inače, sporazumom, zvanično poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), Iran se složio da smanji svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Šta kažu zainteresovane strane?

Velika Britanija

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej je tokom vikenda razgovarala telefonom sa Trampom, a ministar spoljnih poslova Boris Džonson otputovao je u Vašington u pokušaju ubedi Trampa da ostane u sporazumu.

Džonson je za "Njujork tajms" rekao da Velika Britanija deli Trampovu zabrinutost zbog "opasnih" akcija Irana na Bliskom Istoku, podrške terorističkim grupama, ponašanju u sajberprostoru i raketama dugog dometa. Međutim, on tvrdi, sporazum je najmanje loša opcija.

Ambasador Velike Britanije u SAD potvrdio je da London razmišlja o načinima održavanja sporazuma, ako se SAD povuku.

- Moja vlada je rekla da dok god Iran postupa u skladu sa sporazumom to će biti naša pozicija - rekao je ambasador Velike Britanije u SAD Kim Daroh za CBS u nedelju.

Francuska

Predsednik Emanuel Makron upozorio je da bi mogao da izbije rat ukoliko Tramp povuče SAD iz sporazuma.

- Otvorili bismo Pandorinu kutiju. Moglo bi da bude rata. Mislim da ga Tramp ne želi - izjavio je on.

Tokom posete Vašingtonu prošlog meseca predložio je kompromisno rešenje da bi ga odobrovoljio. Pokrenuo je ideju da radi na novom sporazumu - ali onaj na nadograđenom, ne zamenjenom. Rekao je da se složio sa američkim predsednikom da trenutni sporazum nije "dovoljan" i kasnije dodao da je sporazum sklopljen 2015. godine bio stub za veće rešenje.

- Ako destabilizujemo ceo region zbog Irana, mi ćemo gajiti sledeće terorističke pokrete koji će se stvarati u regionu - rekao je on.

Nemačka

Pridružila se Britaniji i Francuskoj u cilju postizanja posebnog političkog sporazuma - ne uključujući Iran, Rusiju ili Kinu - koji se obavezuje da preuzme oštriji stav prema Iranu, ako može da bude dogovoren sa američkim Stejt departmentom.

Kancelarka Angela Merkel i nemački predsednik Frank Štajnmajer ponovila su Makronove reči o proširenju pregovaračkog okvira.

- Ne smemo da zaboravimo šta bi se dogodilo ako bi se sporazum ukinuo i Bliski Istok počeo ponovo da se naoružava - rekao je Štajnmajer.

Evropska unija

Kao i u Berlinu, zvaničnici u Briselu razmatraju načine da održe ekonomske veze sa Iranom neoštećenim, obeshrabre Teheran od donošenja naprasnih odluka kao što je napuštanje sporazuma u ​​slučaju povlačenja SAD-a. Trgovina je porasla otkako je Evropska unija ukinula većinu svojih sankcija za Iran.

Razmatraju se mehanizmi koji štite evropske firme koje posluju sa Iranom, ako se suoče kao sa posledicom sa pravnim postupkom u SAD, ako Vašington ponovo uvede sankcije.

EU, koja je pomogla u posredovanju u sporazumu za 2015. godinu, promovisala je ulogu međunarodnih institucija i dijaloga u pokušaju da odustane od brzih odluka.

Šefica spoljne politike Federika Mogerini podsetila je SAD i Izrael da je, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), "Iran potpuno ispunio svoje obaveze".

Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu eho je Trampovog opisa pakta 2015. godine kao "strašnog", navodeći izraelske obaveštajne podatke koji ukazuju na postojanje tajnog programa o nuklearnom naoružanju pre 2003. godine.

Rusija i Kina

Rusija je više puta ponovila da želi da Iranski nuklearni sporazum ostane netaknut.

Ovog vikenda Rusi su sa Kinom dali zajedničku izjavu, potvrdivši njihovu "nepokolebljivu podršku sveobuhvatnoj i efikasnoj primeni" i podržavajući "esencijalnu i nezavisnu ulogu" Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Iran

Predsednik Hasan Rohani izjavio je u nedelju da će Iran odgovoriti na bilo koji Trampov potez kojim se ne pridržava sporazuma. Iranski lider je upozorio da će Teheran oživeti svoj program nuklearne energije i da neće biti zastrašen da bi ograničavavao svoju raketnu moć.
Međutim, neki posmatrači smatraju da će iranski predsednik biti oslabljen povlačenjem SAD-a. Među domaćim problemima, uključujući i lošu ekonomiju, Rohani je ograničen i konzervativcima koji ne dopuštaju otvaranje prema Zapadu.