Vesti
Svet
NAJVIŠI NIVO SANKCIJA
09.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
NAJVIŠI NIVO SANKCIJA
Šta zapravo znači NAJVIŠI NIVO SANKCIJA koje je Tramp uveo Iranu i zbog čega bi i EVROPA mogla da ispašta?
Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će Iranu uvesti "najviši nivo sankcija", nakon što je najavio da se Vašington povlači iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Predsednik SAD nije obnovio sporazum sa Iranom, čime je učešće Vašingtona u dogovoru završeno. U obraćanju, Tramp je obećao i da će se Iran suočiti sa najvećim problemima koje je ikada imao, ukoliko vlasti u Teheranu nastave da razvojem nuklearnog oružja.‚


Nakon 90 dana

Prema dokumentu koji je u utorak obravilo američko Ministarstvo finansija, u roku od 90 dana Iranu će biti zabranjeno da kupuje, ili na drugi način dobavlja, američke dolare. Takođe će mu biti zabranjeno da trguje zlatom ili drugim dragocenim metalima, grafitima, ugljem, aluminujumom i čelikom.

Biće obnovljene i sankcije na značajne transakcije u iranskom novcu rijalima i računima, kao i kupovina ili pretplata na iranski državni dug.Amerika će takođe zabraniti uvoz iranskih tepiha, hrane i određenih sličnih finansijskih transakcija. Takođe će ukinuti specijalne dozvole za prodaju komercijalnih putničkih aviona, delova i usluga. Ranije mere nad iranskom automobilskom industrijom biće ponovo uspostavljene, a sve sankcije stupaju na snagu 6. avgusta 2018. godine.Nakon 180 dana

Do šestog meseca SAD će ponovo pokrenuti mere koje sankcionišu operacije iranskih luka, među kojima i brodarstvi i brodogradnju. Posebno se ističu "Špediterske linije islamske republike Irana", "Južne špediterske linije Irana", i njihove saradničke firme.

Amerika će ponovo zabraniti nabavku nafte, naftnih derivata i petrohemijskih proizvoda iz Irana. Izvoz nafte iz Irana je ubrzan u aprilu, dok je Teheran nastojao da ostvari što veće profite pre odluke Trampa.Do 4. novembra ove godine će se vratiti i sankcije protiv Centralne banke Irana i iranskih finansijskih institucija, kojima će biti obuhvaćene specijalizovane usluge finansijskog poravnanja centralnoj banci i drugim finansijskim institucijama, obezbeđivanje zajmova, osiguranja i reosiguranja.

Dan kasnije biće ukinuta i sva ovlašćenja za američke i strane kompanije pod kontrolom Amerike da posluju sa iranskom vladom ili pod iranskom jurisdikcijom, koje su ranije bile dozvoljene pod okriljem nuklearnog sporazuma.Vlada SAD će "po potrebi" ponovo uvesti sankcije osobama koje su uklonjene sa takozvane "crne liste" i to do 16. januara.

Reakcije drugih država

U saopštenju koje je izdala Bela kuća navodi se da će evropske zemlje imati 90 do 180 dana da obustave svoje operacije u Iranu, ili će "rizikovati ozbiljne posledice". Kako se navodi, nacije moraju da "rade zajedno kako bi zaustavile režim Irana u destabilizaciji i regionalnoj hegemoniji".