Vesti
Politika
Anastasijadis: "Sve dok je na snazi Rezolucija 1244, nezavisnost Kosova je NEZAKONITA"
10.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
Anastasijadis: "Sve dok je na snazi Rezolucija 1244, nezavisnost Kosova je NEZAKONITA"
Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom.
Predsednik Srbije se zahvalio na "iskrenom prijateljstvu koje kiparski narod i država pružaju građanima Srbije i našoj zemlji", preneo je RTS.
- U međunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju, ali u odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa, već mnogo više iskrene bliskosti, onoga što danas jeste retkost u međunarodnoj areni - rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je naglasio da je Srbija zahvalna Anastasijadisu i kiparskoj vladi u podršci Srbiji kada je u pitanju Kosovo.
- Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije - naveo je Vučić.
Srbija razgovara sa svima i sa svima mora da ima dobre odnose, ali, ističe Vučić, "moraju da znaju da gajimo poseban odnos prema narodima koji su bili uz Srbiju u najtežim trenucima u savremenoj istoriji".
- Vi lično ste to bezbroj puta potvrdili - rekao je Vučić obraćajući se predsedniku Kipra.

Ne prihvatamo samo albanski interes
On je još kazao i da sa Srbijiom niko ne može da razgovara jezikom ultimatuma i pretnji, i da "nam mimo međunarodnog javnog prava određuje da prihvatimo samo ono što je albanski interes".
Vučić je naveo i da je predsednika Kipra upoznao sa Briselskim sporazumom i time šta je Beograd uradio, a šta Priština nije, kao i o dvostrukim standardima. Dodao je i da su razgovarali o tome šta se zbiva oko Kosova i Metohije, u regionu, koliko je važno sačuvati mir i stabilnost, kao i da je Srbija zainteresovana za komprimisno rešenje problema KiM.
- Mi ćemo naš put nastaviti, a kažem težak, jer je tu poglavlje 35 koje se tiče KiM, a sličan uslov nije imala nijedna druga zemlja, ali se nadam da ćemo i tu pronaći rešenje - rekao je Vučić, koji je naveo da je oblast turizma u odnosima dve zemlje jako važna, ali i o građevinske kompanije, infrastruktura, izvoz žitarica, bankarska saradnja...
- Naša trgovinska razmena mora biti veća. Imali smo značajna ulaganja Kipra u Srbiju, ali nadamo se da će ona biti veća, i da će sa rastom standarda rasti broj Srba koji idu na Kipar - naveo je Vučić.

Kosovska nezavisnost nezakonita
Njegov kiparski kolega je, govoreći o KiM, rekao da sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, za Republiku Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita. On je naveo i da je Srbiji mesto u EU, kao i da će Beograd od njegove zemlje imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa.
- U odnose naše dve zemlje duboko su ukorenjene istoroijske, prijateljske i verske veze, a zajednička saradnja je od obostranog interesa. Dogovorili smo da krajem ove godine po drugi put na Kipru bude održan jedan poslovni forum u cilju daljeg jačanja saradnje u privrednom, trgovinskom i turističkom sektoru - kazao je Anastasijadis.
Prvi čovek Kipra rekao da je sa Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije i pregovorima koje Beograd vodi a koji su, kako je rekao, "dug i bolan" proces imajući u vidu značajan napredak koji je naša zemlja napravila. On je kazao i da je Vučića obavestio o dešavanjima u vezi sa kiparskim pitanjima i izazovima u Egejskom moru.

On je kazao i da je cilj tamošnjih vlasti konačno rešenje za Kipar na osnovu evropskih tekovina i pravila koja važe i u UN.
- Predsedniče Vučiću, želim javno da iskažem duboku zahvalnost na punoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kipra, kao i zalaganju da se problemi rešavaju na osnovu rezolucije UN - rekao je Anastasijadis.
On se zahvalio i na učešću Srbije u mirovnim misijala na Kipru.
- Želimo saradnju i strukturni dijalog, i drago mi je što ću danas sa svima sa kojima se srećem moći da razmenim mjišljenja na ove teme - kazao je predsednik Kipra koji se Vučiću zahvalio na gostoprimstvu, i pozvao ga da poseti ovu zemlju.