Vesti
Politika
Vučić u Dizeldorfu sa političarem koga smatraju "džokerom za teške slučajeve" Angele Merkel
15.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
Vučić u Dizeldorfu sa političarem koga smatraju "džokerom za teške slučajeve" Angele Merkel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Diseldorfu sa predsednikom vlade Severne Rajne - Vestfalije (NRW) Arminom Lašetom.
Predsednik Srbije dolazi u posetu NRW u važnom političkom trenutku, kada se pitanje sudbine Kosova, a time i Srbije, analizira u međunarodnim krugovima, pre svega, među učesnicama zemalja "kvinte", (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) i par dana pred samit lidera zapadnog Balkana, u Sofiji, gde će se ponovo podsetiti na obećanja sa samita iz Soluna pre 15 godina, vezana za integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).
Vučićev glavni sagovornik je Lašet, koji je i istovremeno i potpredsednik Hrišćansko-demokratske unije, na čijem čelu je kancelar Angela Merkel.
Iako važi za skromnog i pomalo defanzivnog političara, Lašet je, kako se kaže u nemačkim političkim krugovima, blizak saradnik kancelara Merkelove.
O njemu se govorilo i da je "džoker" Merkelove za teške slučajeve i njen "verni pratilac", a da li bi jednog dana mogao da bude i njen naslednik na mestu kancelara i šefa CDU, otvoreno je pitanje.
Lašet u NRW vlada zajedno sa liberalima i za njega se kaže da nije zagriženi konzervativac, već umereni političar, spreman za razgovor.
Vučić će se danas sresti i sa najmoćnijim ljudima ove važne i ekonomski jake nemačke pokrajine, koja je nekada bila "tvrđava socijaldemokrata", a sada je čvrsto u rukama demohrišćana i Lašeta.
To je pokrajina za koju se nemački političari posebno bore, između ostalog, i zato što iz NRW dolazi svaki peti savezni nemački birač.
Kada je reč o srpsko-nemačkom forumu, odnosno, forumu Srbija-NRW, goste će sutra, kako se očekuje, pozdraviti Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, a najavljeno je i učešće predsednika Industrijske i trgovinske komore NRW Tomasa Majera, pokrajinskog ministra privrede Andreasa Pinkvarta, a u privredno-političkom dijalogu sa Vučićem se biti bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah, kao i drugi gosti.
Vučić će tokom ovo posete, u čijoj organizaciji su posebno angažovani PKS i Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu, imati priliku da poseti pokrajinu u kojoj su mnogi Srbi našli "uhlebljenje" i iz koje dolaze najveći nemački investitori u Srbiju.
Iz NRW je kompanija "Henkel" koja u Srbiji ima svoje firme za proizvodnju u oblasti hemijske industrije, u oblasti trgovine je "Metro Cash&Carry", tu je i "Falke grupacije" u oblasti tekstilne industrije, u proizvodnji elektro-opreme je firma "Eaton Electrical Gruop/Moeller Electric", "Xella" u oblasti proizvodnje građevinskog materijala.
Iz NRW su, takođ‘e, i prestižna firma "Dr Oetker" u prehrambenoj industriji, "Quartzwerke" u proizvodnji kvarcnog peska, "Dojče Post DHL", RWE-najveć‡i nemački proizvođ‘ač električne energije...
Kada je reč o obimu privredne saradnje između NRW i Srbije, lane je ukupni obim razmene bio blizu 620 miliona evra, pokazuje nemačka statistika, po kojoj saradnja izmeđ‘u Srbije i NRW beleži trend rasta.
Vučić će danas biti gost u pokrajini iz čijeg Ministarstva privrede u Diseldorfu se pozitivno ocenjuju dosadašnji privredni odnosi sa Srbijom i ukazaje da ć‡e naša zemlja i ubuduć‡e biti veoma interesantna nemačkoj privredi za saradnju.