Vesti
Svet
KORAK NAPRED, NAZAD DVA
24.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
KORAK NAPRED, NAZAD DVA
KORAK NAPRED, NAZAD DVA Tramp otkazao istorijski susret i poručio: Dijalog zavisi od Kima, vojska SAD spremna ako zatreba
Američki predsednik Donald Tramp je otkazao sastanak sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, saopštila je Bela kuća.

Tramp je poručio Kimu da sastanka neće biti, rekavši da je on u ovom trenutku "neprikladan".

Kako je naveo, tu odluku je doneo zbog "neprijateljstva i besa" iskazanog u poslednjim saopštenjima iz Pjongjanga. - U ovom trenutku je sastanak neprikladan i za dobro obe strane ovaj sastanak se neće održati. Vi govorite o svojim nuklearnim sposobnostima, ali naše su toliko masivne i moćnije da se molim Bogu da nećemo morati da ih koristimo - naveo je Tramp u pismu Kimu.

U pismu čiji je sadržaj objavila Bela kuća, Tramp je rekao da se on ipak veoma nada da će se sa liderom Pjongjanga sastati jednog dana.- Imao sam osećaj da se divan dijalog razvijao između nas i to je ono što je na kraju i najbitnije. Nadam se da ćemo se jednog dana ipak sresti. U međuvremenu, želim da Vam se zahvalim na puštanju talaca koji sada kod svojih kuća sa porodicama. To je bio divan gest. Ukoliko se predomislite u vezi sa ovom sastankom, molim Vas da ne oklevate da mi šišete ili me pozovete. Svet, a naročito Severna Koreja izgubili su veliku šansu za trajni mir i blagostanje. Ova propuštena prilika je zaista tužan trenutak u istoriji - napisao je Tramp.Tramp je zatim objavio na Tviteru da je on "nažalost, bio primoran" da otkaže sastanak.

Nešto kasnije, Tramp je poručio da "čeka da vidi" da li će se severnokorejski lider Kim Džong-un ponovo "angažovati u konstruktivnom dijalogu", ali i upozorio da je vojska SAD "spremna ako treba" da odgovori na nesmotrene akcije Pjongjanga.

Tramp je otvorio vrata diplomatiji samo nekoliko sati nakon što je otkazao samit sa Kimom, koji je bio planiran za 12. jun u Singapuru, a za krah pregovora okrivio je severnokorejskog lidera.

Tramp je novinarima rekao da će SAD održati sankcije protiv Pjongjanga i da se "maksimalni pritisak na čelu sa SAD nastavlja", prenosi AP.

Upozorivši da je vojska SAD "spremna da, ako treba, odgovori na nesmotrene akcije" Severne Koreje, američki predsednik je naveo da je u kontaktu sa Južnom Korejom i Japanom i da su oba saveznika spremna da ponesu veliki deo finansijskog tera "ukoliko ih zadesi takva nesrećna situacija".

Dijalog sa Severnom Korejom, napomenuo je Tramp, donedavno je bio dobar, prenosi Rojters.

Tramp je izrazio nadu da će Kim Džong-un učiniti ono što je dobro za njegov narod i naglasio da bi samit mogao da se održi kasnije u budućnosti.

Na pitanje da li misli da bi otkazivanje samita moglo da poveća mogućnost izbijanja rata, američki predsednik je odgovorio:

"Videćemo šta će se dogoditi".

Njih dvojica je trebalo da se sastanu 12. juna u Singapuru što su mnogi proglasili istorijskim trenutkom za odnose dve države.Trampovo pismo je usledilo kao šok samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Severna Koreja uništila tunele u kojima je vršila nuklearne testove. Strani novinari koji se nalaze u Severnoj Koreji kod poligona za nuklearna testiranja, rekli su da su videli ogromnu eksploziju.Severna Koreja ponudila je da uništi nuklearne poligone ranije ove godine, kao deo ponovnog otvaranja diplomatskih pregovora sa Južnom Korejom i SAD. Međutim, stručnjaci veruju da se poligon sam delimično urušio, nakon testa u septembru prošle godine od kada je neupotrebljiv, piše BBC.

Prethodno su i iz Severne Koreje i iz SAD izražavali zabrinutost da do sastanka možda neće doći. Zvaničnici iz Pjongjanga su oštro reagovali na to što su Južna Koreja i SAD nastavile sa izvođenjem vojnih vežbi, što su smatrali za neprijateljsko ponašanje.