Vesti
Svet
Oštar kritičar Kremlja ubijen na dan koji je slavio kao DRUGI ROĐENDAN
30.05.2018. 20:00
Izvor: Blic
Oštar kritičar Kremlja ubijen na dan koji je slavio kao DRUGI ROĐENDAN
Ruski novinar Arkadij Babčenko upucan je u Kijevu, saopštio je ukrajinski portal "Obozrevatelj".
Prema pisanjima zapadnih medija Babčenko je bio oštar kritičar Kremlja, a AP navodi da su neki njegovi tekstovi i postovi nailazili na osudu velikog broja Rusa.
AP navodi da je Babčenko, koji je rođen 1977. godine, bio veliki kritičar politike Kremlja poslednjih godina, a da je u jednom od tekstova naveo i da mu nije žao članova ruskog vojnog hora Aleksandrov i drugih zvaničnika koji su poginuli kada se avion Tupoljev Tu-154 srušio u Crno More na letu iz Sočija u Siriju u decembru 2016.
Neki su nakon toga pozivali da se Babčenku oduzme rusko državljanstvo, navodi američka agencija koja piše da je on u svojim tekstovima poslednjih godina kritikovao odluku o pripajanju Krima Rusiji, podršku Rusije proruskim snagama u Ukrajini i ruske akcije u Siriji.
Zapadni mediji pozivajući se na policijske zvaničnike iz Ukrajine, navode da je njegov rad najverovatnije bio razlog ubistva, a "Independent" piše da se smatra da je Babčenkovo kritičko izveštavanje o sukobima u Ukrajini i Siriji doprinelo njegovom ubistvu.
Bi-Bi-Si piše da je on na svom Fejsbuk nalogu opisivao Rusiju kao "agresora", a da je nakon pada ruskog vojnog aviona 2016, počeo da prima pretnje smrću, što to ga je primoralo da napusti "zemlju u kojoj se više ne oseća bezbednim".
Babčenko je, kako se dalje navodi, pisao za veliki broj različitih medija među kojima i za BBC, izveštavajući sa lica mesta na istoku Ukrajine 2014. kada je oboren ukrajinski vojni helikopter.
Babčenko je upucan u leđa u utorak uveče vatrenim oružjem na ulazu ispred stana u kom je živeo u Kijevu, a preminuo je od posledica prostrelnih rana na putu ka bolnici.
Od avgusta 2017. godine, Babčenko je živeo i radio u Kijevu, gde je vodio program "Prime. Babčenko" na kanalu ATR.

"Danas mi je drugi rođendan"
Savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko potvrdio je da je Babčenko ubijen.
Ukrajinska agencija UKRINform takođe je prenela vest da je ubijen Babčenko pozivajući se na poruku na tviteru jednog od poslanika ukrajinskog parlamenta.
Deset sati pre informacije o ubistvu Babčenko je napisao da mu je "danas drugi rođendan" jer je na taj dan pre četiri godine mogao da pogine u helikopteru, oborenom u planini Karaču, ali da nije primljen na taj let, jer više nije bilo mesta u letelici.
Babčenko je radio kao ratni dopisnik za listove "Moskovski komsomoljec" i "Novu gazetu", sarađivao je sa "Prvim kanalom" i televizijom TVC i prenosio je događaje u vezi sa gruzijsko-južnoosetijskim sukobom.
Profesionalne aktivnosti verovatno motiv ubistva
Policija smatra da su profesionalne aktivnosti najverovatniji motiv ubistva ruskog novinara Arkadija Babčenka, nedaleko od njegove kuće večeras u Kijevu, rekao je šef kijevske policije Andrej Kriščenko.
"Profesionalne aktivnosti su prvi i najočigledniji motiv", istakao je Kriščenko, dodajući da je "isuviše rano da bi se pričalo o bilo kojoj verziji", prenela je agencija Tass.
On je potvrdio ranije izveštaje da je Babčenko zadobio nekoliko prostrelnih rana, od kojih je preminuo na putu do bolnice.
"Prikupljamo informacije i analiziramo ih", rekao je šef kijevske policije.
On je rekao da su na tom slučaju angažovana dva tima- jedan na mestu ubistva i drugi u bolnici.
Babčenkova supruga , koja je pronašla supruga i pozvala Hitnu pomoć, ne može da bude saslušana do daljnjeg "zbog stanja šoka", dodao je Kriščenko.
Istovremeno, Ruski istražni komitet započeo je krivični postupak u vezi ubistva Babčenka u Kijevu, izjavila je portparolka komiteta Svetlana Petrenko agenciji Tass.
Petrenko je navela da je nekoliko ruskih državljana ubijeno u Ukrajini poslednjih godina.
Ruski istražni komitet neće ignorisati brutalne zločine protiv ruskih državljana, istakla je ona.

MSP: Kijev da uloži maksimalan napor u istragu
Rusija traži od ukrajinskih vlasti da uloži maksimalan napor kako bi bilo istraženo ubistvo ruskog novinara Arkadija Babčenka, saopštilo je MInistarstvo sposljnih poslova Rusije.
"Na osnovu informacija iz Kijeva, kao posledica oružanog napada u Kijevu je ubijen ruski državljanin, novinar A. A. Babčenko, sa prebivalištem u Ukrajini. Tražimo od ukrajinskih vlasti da ulože maksimalan napor u operativnu isragu. Računamo, takođe, da će odgovarajuće međunarodne instance kontrolisati tok istage", navode u ruskom MSP, prenosi Tass.
U Ministarstvu naovode da nivo fizičkog nasilja i ubistava prema novinarima u Ukrajini neprekidno raste, a da istrage ne dovode do kažnjavanja počinilaca.
"Krvavi zločini i potpuna nekažnjivost postali su rutina za kijevski režim", navode u Ministarstvu.

OEBS: Ukrajina odmah sprovede punu istragu o ubistvu Babčenka
Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je ukrajinske vlasti da odmah sprovedu punu istragu o ubustvu ruskog novinara Arkadija Babčenka.
"Užasnut sam izveštajima da je poznati ruski novinar Arkadij Babčenko upucan i ubijen kod svoje kuće u Kijevu. Pozivam ukrajinske vlasti da odmah sprovedu punu istragu. Moje misli sa porodicom novinara", napisao je Dezir na Tviteru.