Vesti
Svet
NATO avioni od danas štite CRNU GORU
05.06.2018. 20:00
Izvor: Blic
NATO avioni od danas štite CRNU GORU
Borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke, u saradnji sa vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, počeće danas redovno patroliranje crnogorskim vazdušnim prostorom i njegovu zaštitu, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.
Povodom početka zaštite vazdušnog prostora Crne Gore na dan prve godišnjice članstva države u NATO-u, organizovana je pokazna vežba prizemljenja "letelice-uljeza". Ulogu "letelice-uljeza" koja je bila presretnuta imao je avion Vlade Crne Gore i u njemu je bio crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO-a. Pokazna vežba uspešno je završena.

- Okrenuli smo se budućnosti i Crnu Goru doveli do nivoa koji predstavlja novi kvalitet života, novi sigurnosni aspekt - kazao je Bošković nakon vežbe.

Kako se navodi u saopštenju, zaštita vazdušnog prostora je jedan od "najznačajnijih oblika direktne koristi članstva" Crne Gore u NATO-u, a Crna Gora će od saveznika dobiti podršku u zaštiti vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera.
Misije kontrole vazdušnog prostora (tzv. air policing) imaju zadatak da štite nebo onih saveznika koji nemaju svoje vazduhoplovne snage, a širom Evrope trenutno postoji nekoliko ovakvih misija.

Avioni Italije i Grčke od 2009. godine štite vazdušni prostor Albanije, dok Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore.