Vesti
Svet
Više američkih državljana vraćeno iz Kine
07.06.2018. 20:00
Izvor: Danas
Više američkih državljana vraćeno iz Kine
Više američkih državljana je evakuisano iz Kine zbog zabrinutosti da postoji mogućnost da su pripadnici Vladinog osoblja i njihove porodice na meti „soničnih napada“ rivalske zemlje.
Zvaničnici američkog Stejt departmenta su rekli u sredu da je „izvesni broj pojedinaca“ vraćen iz američkog konzulata u Guangdžouu u SAD „da bi se izvršila dodatna evaluacija i sveobuhvatne procene njihovih simptoma“.
Prošlog meseca je utvrđeno da je jedan službenik konzulata imao blažu traumatsku povredu mozga, nakon što se žalio na „ogromnu preosetljivost na zvuk i pritisak“ od kraja 2017. do aprila 2018. Stejt department je poslao tim u Guangdžou krajem maja da pregledaju ostale članove američkog osoblja i njihove porodice i istraže moguće veze između njihovih i simptoma koje su prošle godine imale diplomate SAD na Kubi, što je bio incident zbog kojeg je Vašington povukao svoje osoblje iz zemlje i proterao kubanske diplomate iz SAD. Državni sekretar SAD Majk Pompeo je u utorak saopštio da je formiran specijalni tim koji će istražiti zdravstvene probleme među članovima osoblja SAD i njihovih porodica u inostranstvu, za koje nema objašnjenja.
Najnoviji slučaj evakuacije ukazuje na ono što je prethodno bilo predstavljeno kao izolovani slučaj koji može da se pretvori u širu diplomatsku krizu u vreme kada su odnosi SAD i Kine već na niskom nivou. Gardijan podseća da je šef kineske diplomatije Vang Ji rekao da je incident s radnikom konzulata SAD od maja „izolovani slučaj“ za koji se Peking nada da neće biti „preuveličan, iskomplikovan i čak politizovan“. Kada su SAD u maju upozorile američke građane u Kini na moguće zdravstvene probleme i apelovale na njih da prijave bilo kakve „neobične akutne audio fenomene“, istakle su da nemaju informacije o drugim sličnim slučajevima u okviru ili izvan američke diplomatske zajednice u Kini.