Vesti
Svet
Merkel i Makron za evropski odgovor na migrantsku krizu
19.06.2018. 20:00
Izvor: Politika
Merkel i Makron za evropski odgovor na migrantsku krizu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron saglasili su se danas da je potrebno pronaći zajednički evropski odgovor na migrantsku krizu.
Sastanak dvoje lidera u Berlinu za cilj je imao usaglašavanje pozicija dve vodeće članice o budućnosti Evropske unije uoči samita EU sledeće nedelje.
Merkel je rekla da je uverena da Evropa treba da sarađuje kako bi se suzbili uzroci izbegličkog talasa tako što bi se poboljšali uslovi u zemljama porekla migranata, prenosi AP.
Istovremeno, potrebno je pojačati bezbednost na spoljnih granicama EU i borbu protiv krijumčara ljudi.
„Naš cilj ostaje evropski odgovor na ove izazove”, rekla je Merkel.
Makron se saglasio da je potrebno pronaći „evropski odgovor za izazov migracije” rekavši da Evropa mora da ima „više kapaciteta” za kontrolu spoljnih granica.
Ali, kako je dodao, Evropa treba da ima i veće „mehanizme solidarnosti”, kako spolja, tako i unutar svojih granica.
Merkel i Makron založili su se i za povećanje ljudstva u evropskoj agenciji za zaštitu granica Fronteks.
„Želimo veći suverenitet i jedinstvo. Ovo je trenutak istine za Evropu”, poručio je Makron. (Tanjug)
Merkel pobija Trampove tvrdnje o rastu kriminala u Nemačkoj
MEZEBERG- Nemačka kancelarka Angela Merkel demantovala je danas tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa koji je ponovio da je kriminal u porastu u Nemačkoj zbog priliva migranata.
„Moj odgovor na to je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (nemačko) nedavno objavilo statistike o kriminalu i da one govore za sebe”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Mezebergu kod Berlina s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Nekoliko sati ranije Tramp je drugi put u dva dana preko Tvitera pisao da je kriminal porastao u Nemačkoj od kada je Merkel otvorila vrata svoje zemlje za više od milion tražilaca azila od 2015. godine.
Američki predsednik je takođe tvrdio da nemački zvaničnici ne žele da broje te zločine.
U izveštaju koji se odnosio na 2017. objavljenom početkom maja, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozdravio je to što je broj fizičkih napada na ljude i dobra 2017. dostigao najniži nivo od 1992. godine, odnosno od kada se vodi zajednička statistika za ponovo ujedinjenu Nemačku.
„Mi smo tu videli pozitivan razvoj događaja, naravno da treba uvek da radimo više u borbi protiv kriminala, ali to su zaista bile ohrabrujuće cifre”, rekla je Merkel. (Beta-AFP)