Vesti
Svet
Makedonski parlament ratifikovao SPORAZUM O IMENU sa Grčkom
20.06.2018. 20:00
Izvor: Blic
Makedonski parlament ratifikovao SPORAZUM O IMENU sa Grčkom
Makedonsko Sobranje ratifikovalo je sporazum sa Grčkom u vezi sa imenom. Za sporazum su glasali svi prisutni poslanici, njih 69, dok je najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE bojkotovala zasedanje. Prema sporazumu će Makedonija nositi novo ime - Severna Makedonija.
Očekuje se da će ratifikacija sporazuma doneti Makedoniji da do kraja meseca od EU dobije "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora o priključenju i pozivnicu za članstvo u NATO na prvom narednom samitu te vojne alijanse, 11. i 12. jula.
Premijer Zoran Zaev je na početku svog obraćanja pozvao poslanike da glasaju za taj dokument, o kojem će se kasnije izjašnjavati i građani na referendumu. Zaev je istovremeno pozvao poslanike i građane da "odbace zidove ksenofobije i izolacije i daju šansu sporazumu."
Iako je bilo najavljeno da će sednice parlamenta na temu ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije biti praćene protestima građana i opozicije koji se tome protive, danas to nije slučaj.
- Potpisali smo sporazum koji označava početak kraja za period nesigurnosti i traumatičnog perioda koji je postigao dostojanstveno rešenje za obe strane. Imamo sporazum sa jasnim karakteristikama makedonskog jezika i identiteta. Zaštita identiteta trajaće vekovima i vekovima - rekao je Zaev.
Sporazumom, rekao je Zaev, Makedonija ne samo da dobija novog strateškog partnera u Grčkoj, već i zadržava staru težnju predaka da će građani te zemlje u svetu biti prepoznati kao makedonci koji govore makedonski jezik.
Zaev je pozvao poslanike i građane na zajedništvo u interesu zajedničke budućnosti.
- Umesto gorčine i ljutnje, zajedno da napišemo nove stranice, koje vode građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji po uzoru na napredne evropske zemlje. Evropska porodica ne izgleda kao makedonska. Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujemo stabilnost i sigurnost Makedonije, otvaramo put do EU i NATO-a. Mi postižemo težnju naših predaka da budemo prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski. Ovo je istorijski akt kojim Makedonija i građani dobijaju šansu - rekao je premijer Zaev.
Sporazum predviđa da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.
Ivanov: Mogu odmah da me smene
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je premijera Zaeva da odmah pokrene postupak za njegov opoziv, jer ostaje pri odluci da neće potpisati dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije.
- Pozivam Zaeva da sa istom dvotrećinskom većinom, koja je potrebna za promenu Ustava Makedonije, odmah pokrene postupak za utvđivanje odgovornosti predsednika Republike - navodi se u izjavi Ivanova.
Zoran Zaev izjavio je prethodno da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za opoziv predsednika Ivanova, kako se ne bi dovolilo "da bilo ko koči Makedoniju na evropskom putu".
Zaev je za TV stanicu Kanal 5 naveo da postoji želja za ukrupnjavanjem parlamentarne većine kao i da će pokrenuti proceduru za opoziv Ivanova samo ako budu morali.
Zaev je dodao da veruje da će makedonski građani doneti mudru odluku i da sada imaju šansu da izađu na referendum na kojem će , uveren je on, ogromna većina podržati perspektive koje su na dohvat Makedoniji nakon postizanja dogovora sa Atinom o novom nazivu te zemlje.