Vesti
Svet
Najmanje 74 žrtve požara u Grčkoj, proglašena trodnevna žalost
24.07.2018. 20:00
Izvor: Danas
Najmanje 74 žrtve požara u Grčkoj, proglašena trodnevna žalost
U požaru koji je zahvatio odmaralište Mati, istočno od Atine, život su izgubile najmanje 74 osobe, a više od 170 je povređeno, saopštili su zvaničnici. Među povređenima nema državljana Srbije. Na području Atike vlada vanredno stanje, a proglašena je i trodnevna žalost.
Broj žrtava raste. Poginulo je najmanje 74 osobe, saopštila je portparolka vatrogasaca najnoviji bilans nastradalih i dodala da je 164 odraslih i 22 dece u bolnicama.
Predstavnik Vlade Grčke Dimitris Canakopulos je izjavio povodom požara u Grčkoj da je „situacija i dalje kritična“.
Uz gašenje požara u toku je „sprovođenje paralelnog plana za vanredno stanje uz mobilizaciju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i policije, ali i ministarstava zdravlja, saobraćaja, odbrane, pomorstva i životne sredine, kao i područja Atike“.
Prvu pomoć već je poslalo desetak članica EU, a pomoć su ponudile Srbija i Hrvatska.
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je odlučio da uputi dva protivpožarna aviona „Kanader“ u Grčku, kako bi pomogli u gašenju požara, ukoliko Atina to zatraži.
Italija, Nemačka, Poljska i Francuska su u Grčku poslale protivpožarne letelice, vatrogasna vozila i vatrogasce, navodi Jutarnji list.
Kako prenose mediji, u jutarnjim časovima stišao se olujni vetar koji je doprinosio širenju vatrene stihije. Nedaleko od obale pronađeno je 26 tela, objavili su grčki mediji.