Vesti
Svet
PRETI EVROPI, A TRAŽI SVETSKI MIR Tramp objavio da je uveo sankcije Iranu u BIZARNOM TVITU
07.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
PRETI EVROPI, A TRAŽI SVETSKI MIR Tramp objavio da je uveo sankcije Iranu u BIZARNOM TVITU
Američki predsednik Donald Tramp je napisao na Tviteru da su na snagu stupile nove sankcije protiv Irana i istovremeno zapretio Evropskoj uniji da će Amerika prestati da posluje sa njom.
- Sankcije Iranu su zvanično uvedene. Ovo će biti sankcije koje najviše ujedaju, a u novembru će one dostići još viši nivo. Ko god posluje sa Iranom neće poslovati sa Sjedinjenim državama. Ja samo tražim svetski mir, ništa manje od toga - napisao je Tramp.
Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Teheranom, stupio je na snagu rano jutros na osnovu izvršne naredbe američkog predsednika.
Taj set sankcija odnosi se na finansijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato, prenosi AP.
Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i centralnu banku, trebalo bi da stupe na snagu u novembru.
Američke sankcije će dodatno pogoršati i odnose sa Evropskom unjom.
Evropska komisija je juče izjavila da će, uprkos američkim sankcijama, evropske kompanije nastaviti pravni posao u Iranu pod zaštitom od Brisela.
- Očuvanje nuklearnog sporazuma sa Iranom je pitanje poštovanja međunarodnih sporazuma i pitanje međunarodne bezbednosti i duboko žalimo zbog ponovnog nametanja sankcija Iranu od strane SAD, nakon povlačenja iz sporazuma - poručuju iz Brisela.