Vesti
Svet
NAJVEĆI PREVARANT U ISTORIJI? Amerika na nogama: Ministar trgovine UKRAO 120 MILIONA DOLARA
08.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
NAJVEĆI PREVARANT U ISTORIJI? Amerika na nogama: Ministar trgovine UKRAO 120 MILIONA DOLARA
Američki ministar trgovine Vilbur Ros optužen je da je preko svoje privatne firme “WL Ros & Co” ukrao više od 120 miliona dolara. Ove optužbe iznela je 21 osoba, koje tvrde da je Ros preko svoje firme izvlačio “nekoliko miliona tu, nekoliko miliona tamo”, što se ukupno svelo na više od 120 miliona dolara.
Ako su ove optužbe samo upola tačne, trenutni američki ministar trgovine mogao bi se naći među najvećim prevarantima u istoriji Sjedinjenih Država, preneo je “Njuzer”.
Krađe su obavljane nepravilnim računanjem naknada klijentima, ali to nije jedino što upada u oči. Rosa, naime, prati reputacija štedljivosti. Dvoje njegovih bivših kolega iz firme sećaju se kako je uzimao pune šake kesica sa zaslađivačem iz obližnjeg restorana, kako ne bi morao da ih kupuje. Drugi ga optužuju da je škrtica, te navode neispunjena obećanja dobrotvornim društvima.
Ros je porekao optužbe, odbacujući ih kao “jadne besmislice”. On čak i ne koristi zaslađivače za kafu, kako je rekao jedan zvaničnik. Ros je ukazao da Komisija za hartije od vrednosti (SEC) nikada nije inicirala bilo kakvu meru protiv njega. Ali, Rosova firma je 2016. platila kaznu od 2,3 miliona dolara. Jedna tužba protiv njegove firme je u žalbenom postupku, dok su dva spora rešena.
Ros (80) je bivši član “Forbsovih” 400 najbogatijih jer je godinama lagao o svojoj neto vrednosti pre nego što je uklonjen sa spiska 2017. Nove informacije o njegovom stvarnom bogatstvu otkrivene su kad je postao ministar trgovine i morao da podnese finansijski izveštaj. Ros je sarađivao sa aktuelnim predsednikom SAD Donaldom Trampom na rekapitalizaciji kazina 1990. Bivši specijalista za bankrot u “Rotšildu & Co.” napustio je ovu firmu da bi 2000. pokrenuo “WL Ros & Co.”. Međutim, Ros je 2006. prodao svoju firmu “Invesku” za 100 miliona dolara unapred uz mogućnost zarade još 275 miliona u 2006, podseća “Forbs”.