Vesti
Svet
Vremenski haos u Evropi: Na severu STRAVIČNE OLUJE, na jugu BUKTE POŽARI
10.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Vremenski haos u Evropi: Na severu STRAVIČNE OLUJE, na jugu BUKTE POŽARI
Širom Evrope metorološke službe upozoravaju na opasnost, na severu kontinenta i u južnim delovima Francuske, na snazi su upozorenja na olujne vetrove, poplave, klizišta, dok se u Portugalu vatrogasne jedinice bore da spreče ponovno razbuktavanje požara koji su prošle nedelje uništili desetine kuća.
Vlasti u Portugalu saopštile su danas da su uspele da stave pod kontrolu veliki požar na jugu zemlje, nakon nedelju dana borbe.
Agencija za civilnu zaštitu u toj državi saopštila je da je skoro 1.400 vatrogasaca i skoro 450 vozila raspoređeno na tom području da bi sprečili ponovno izbijanje požara.
U požaru u portugalskom regionu Algarve, popularnom turističkom odredištu Evrope, povređena je 41 osoba, među kojima jedna teško, a nekoliko desetina kuća je izorelo do temelja.
Direktorat za vodu i energiju Norveške, objavio je, sa druge strane, narandžasti alarm u planinskom regionu na jugu te zemlje - zbog klizišta, oluja i očekivanih obilnih padavina koja stižu u severnu Evropu.
Planina Manen na 350 kilometara od prestonice Osla, prošle godine je bila među glavnim vestima u zemlji, zbog velikih rizika od lavine kamenja. Četiri nedelje je na snazi bio crveni alarm, a 11 osoba je bilo preventivno evakuisano, međutim klizišta nisu bila pokrenuta.
Do danas su, širom Norveške, brodske kompanije otkazale plovidbe, a vlasti su upozorile planinare na snažne vetrove i pozvale ljude da obezbede zaštitu za svoje male čamce, šatore i sličnu opremu.
Olujni vetrovi se očekuju širom obale Severnog mora, a izdata su upozorenja da lakša vozila ne bi trebalo da prelaze mostove.
Zbog oluja koje su pogodile jug Francuske u četvrtak je evakuisano oko 1.600 ljudi iz tri regiona u toj zemlji. Visoki vojni zvaničnik iz južnog francuskog regiona Garda kazao je da je taj region najgore pogođen velikim olujama i poplavama, ali naglasio da su deca uspešno spasena.
Oko 119 dece od kojih su mnoga nemačke nacionalnosti, evakuisano je iz kampa u tom regionu u četvrtak uveče.
U petak je šef regionalne žandarmerije Loren Has kazao da su sva deca spasena i dodao da je spaseno i 46 odraslih, ali da se još uvek traga za nestalim 67-godišnjim nemačkim državljaninom koji je radio kao čuvar kampa.
Jako nevreme pogodilo je i severne delove Nemačke, gde je u četvrtak uveče posle nekoliko dana toplotnog talasa harala jaka oluja s udarima vetra jačine do 140 kilometara na sat, kao i jaka kiša, koja je zaustavila saobraćaj.
Nemačka železnica saopštila je da je nekoliko linija bilo preventivno otkazano, dok je od jutros poremećen saobraćaj na pruzi Hamburg-Hanover, kao i od Hanovera do Bremena. Blokiran je i železnički saobraćaj od Berlina do Amsterdama posle nevremena.

Povređeno troje u oluji koja je pogodila Nemačku
U oluji koja je pogodila grad Bad Vilbel u Nemačkoj, povređena su tri gosta u jednom kafiću kada je olujni vetar istrgao roletne koje su se na njih srušile.

Olujni vetar izbio klin na šatoru i povredio motociklistu
Olujni vetar izbija metalne klinove na šatorima u kampu na severozapadu Danske, saopštila je policija.
Policajac koji je bio na licu mesta svedoči da tako izbijen klin pogodio jednog muškarca u grlo.
Kako je portprol policije Henrik Nilsen rekao za javnu televiziju DR, klin je jutros najverovatnije poleteo u vazduh kada je 61-godišnji muškarac krenuo da pakuje šator, preneo je AP.
Ta je televizija izvestila da je muškarac, koji je učestvovao na motorciklističkom događaju u kamp naselju Taj prebačen helikopterom u bolnicu i da je u ozbiljnom stanju.