Vesti
Svet
ERDOGAN PRETI AMERICI
14.08.2018. 20:04
Izvor: Blic
ERDOGAN PRETI AMERICI
ERDOGAN PRETI AMERICI Bojkotovaćemo vaš Ajfon, postoji i Samsung
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će uslediti bojkot elektonskih uređaja iz SAD nakon zaoštravanja odnosa sa svojim dugogodišnjim saveznikom.

Prema rečima predsednika Turske, važno je zadržati čvrstu političku poziciju usred diplomatskog spora sa SAD i pada lire.

- Postoji ekonomski napad na Tursku. Ranije su se takve stvari radile tajno i sad to rade otvoreno. Možemo učiniti dve stvari, ekonomski i politički. Sa ekonomskog položaja, mi preduzimamo akcije, naše ministarstvo finansija i trezor radi danonoćno. Bojkotovaćemo i elektronsku robu iz Sjedinjenih Država, imaju Ajfon, ali s druge strane postoji Samsung, imamo lokalni brend Venus Vestel, koristićemo ih - rekao je Erdogan.
Prethodno su odnosi između Ankare i Vašingtona su se pogoršali zbog slučaja američkog sveštenika Endrua Bransona, koji je pritvoren u Turskoj, kao i zbog podizanja tarifa na uvoz čelika i aluminijuma od strane SAD.

Američki predjednik Donald Tramp nedavno je saopštio da je odobrio povećanje carina za dva puta na turski čelik i aluminijum.
Erdogan je upozorio da bi Turska mogla da potraži "nove prijatelje i saveznike" zato što Vašington pokazuje nepoštovanje prema njegovoj zemlji. On je dodao da je odluka o carinama protivna pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Amerika je prethodno uvela sankcije pojedinim članovima turske administracije zbog hapšenja Bransona, koji je osumnjičen za povezanost sa pokretom imama Fetulaha Gulena, optuženog za organizovanje pokušaja vojnog udara u Turskoj 2016. godine.